Élet-Stílus

Magyarországon tesztelik az ötbírós meccseket

Az október 20-án kezdődő, Nyíregyházán és Tiszaújvárosban sorra kerülő U19-es labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőtornán kísérleti jelleggel öt játékvezető működik közre a mérkőzéseken.

Vágner László, a magyar szövetség játékvezetői bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egy-egy plusz segítő helyezkedik majd el a két kapunál az alapvonalon. “Ezeknél a segítőknél nem lesz zászló, a már ismert kommunikációs csatornán, rádióadón lesznek összeköttetésben a játékvezetővel és elsősorban a tizenhatoson belüli szabálytalanságok megítélése a feladatuk” – mondta Vágner.

“A selejtezőtornára eljönnek az európai szövetség játékvezetői bizottságának irányítói, minden találkozót felvesznek és elemzik a bírói ötösök működését. Úgy tudom, a mi tornánkon kívül Cipruson is öten működnek közre a meccseken, az első ilyen jellegű kísérlet pedig a hétvégén, Szlovéniában volt.”

Csökkenhetne a rossz ítéletek száma (MTI/EPA)

Csökkenhetne a rossz ítéletek száma (MTI/EPA)

A szlovéniai kvalifikációs tornát az APA osztrák hírügynökség szerint a helyszínen tekintette meg Michel Platini, az UEFA elnöke és David Taylor főtitkár. “Nagyon kedvező tapasztalatokat szereztünk” – mondta Taylor.

“A két extra segítő egészen más szögből látja a játékteret, ennek köszönhetően tovább csökken a tévedések száma. Volt olyan eset, hogy a csatár elesett, amikor kivetődött a kapus, a játékvezető tizenegyest ítélt, de az alapvonalon álló segítő jelezte, hogy nem ért egymáshoz a két játékos, mert ő pontosan látta, mi történt.”

Platini annyit mondott: az újítás célja, hogy a játékvezetőnek “még több szeme legyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik