Élet-Stílus

Eb: aranyérmes a Tóth, Póta duó

A viadal honlapja szerint a tavalyi, belgrádi kontinensviadalon másodikként zárt, ezúttal első helyen kiemelt magyar egység hat játszmában verte a kínai, bolgár származású riválist, amelyet edzőként Bátorfi Csilla segített a háttérből.

A nyitó szettet simán nyerték az olaszok, majd a következő felvonás ugyanilyen könnyen lett a magyaroké. A harmadik játszma aztán már kiélezettebb küzdelmet hozott, 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ezután azonban Tóthék megléptek és második szettlabdájukat kihasználva előnybe kerültek. A negyedik szett hasonló forgatókönyv szerint alakult, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ekkor 9-9 után a rivális jutott játszmanyerési lehetőséghez. Először még nem tudott élni vele, de Pótáék kihagyott esélyét követően a második adandó alkalommal már nem hibázott, így egyenlített.

Tóth és Póta - az aranyérmes duó (MTI/EPA)

Tóth és Póta – az aranyérmes duó (MTI/EPA)

Az ötödik szakaszban 4-1-re elhúztak Stefanováék, ezután viszont már csak két pontot tudtak begyűjteni, mert a magyarok – elsősorban Tóth parádés befejező ütéseinek köszönhetően – hengereltek, s ezzel ismét előnybe kerültek. A hatodik játszma szintén szoros csatát hozott, miután 7-4-es magyar vezetésnél Bátorfi időt kért és sikeresen nyugtatta meg tanítványait, akik gyorsan fordítottak és 9-7-re már náluk volt az előny. A kocka azonban ismét fordult, 50 perc elteltével meccslabdához jutottak Tóthék, s bár az elsőt még elpuskázták, a másodikat – Téglás Péter szövetségi kapitány időkérését követően – már könyörtelenül kihasználták, s boldogan borulhattak egymás nyakába. Tóth pályafutása hetedik, Póta pedig második felnőtt Európa-bajnoki címét ünnepelhette.

Az egyesben a délelőtti elődöntőben vereséget szenvedett Tóth három éremmel – egy-egy arannyal, ezüsttel és bronzzal – távozhat Oroszországból, miután csapatban – többek között Pótával – a dobogó második fokára állhatott fel.

“Sajnos Kriszta a délelőtti elődöntőben a húzódása miatt nem tudott százszázalékos teljesítményt nyújtani, ha egészséges, talán az a meccs is másként alakult volna. Szerencsére a páros döntőre valahogy összekaparta magát – mondta az MTI-nek Téglás. – Az első szettben rosszul ment a lányoknak, de utána fokozatosan egyre jobban belelendültek és felszabadultabban játszottak, már ha egy Európa-bajnoki döntőben lehet felszabadultan játszani. A folytatásban is akadtak hullámvölgyek, de a fontos pillanatokban mindig bejött egy csoda poén, s így végül sikerült nyerniük, aminek nagyon örülünk.”

Férfi párosban a Timo Boll, Christian Süss kettős bizonyult a legjobbnak, egyesben pedig Boll, aki a döntőben azt a fehérorosz Vlagyimir Szamszonovot verte, akitől a csapatverseny döntőjében simán kikapott. Más kérdés, hogy ezzel együtt az az arany is a németeké lett. Női egyesben a litván Ruta Paskauskiene diadalmaskodott.

Szentpétervár, Európa-bajnokság
Női páros döntő:
Tóth Krisztina, Póta Georgina – Wenling Tan-Monfardini, Nikoleta Stefanova (olasz) 4:2 (-6, 4, 9, -11, 6, 10)

További eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik