Élet-Stílus

Gyenge kezdés után biztos győzelem az albánok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott az első félidőben szenvedett, a szünet azonban már jól játszott, és végül kétgólos győzelmet aratott a vendég Albánia elleni világbajnoki selejtezőn, ezzel megszerezte első sikerét a sorozatban.

Az első félidőben a magyar válogatott képtelen volt fogást találni a rendkívül szervezett albán csapaton, Bognár helyzetét leszámítva semmi veszélyt nem jelentett kapura. Beszédes, egyúttal rendkívül elkeserítő adat, hogy Arjan Begajnak kapura tartó lövést nem kellett hárítania az első 45 percben.

Úgy tűnt, hogy a piros-fehér-zöldbe öltözött labdarúgókat meglepte, hogy többen nem a megszokott posztjukon játszottak. Halmosi Péter például a középpálya közepén, amolyan szűrőként szerepelt (?!), az echte jobb bekk Bognár László pedig baloldali védő volt. Az említettek nem is találták a helyüket – és ezzel a problémával nem csak ők küszködtek. Ráadásul a csapatból többen tudásuk alatt teljesítettek. Nem csoda, hogy a szünetben a lelátón kifütyülték a Koeman-gárdát.

Galéria (Fotó: Gáti András)

Galéria (Fotó: Gáti András)

Az első játékrész egyetlen magyar helyzetére egyébként 44 percet kellett várni: Bognár tört be a tizenhatoson belülre, szemben állt a kapussal, de visszafutó albán védő az utolsó pillanatban szerelte. Az albánoknál csak Erjon Bogdani volt elől, ugyanakkor labdaszerzés után többen csatlakoztak hozzá.

A vendégeknek két ígéretes helyzetük volt. Bogdani 18 méteres lövését Fülöp Márton elvetődve védte. Ervin Skela próbálkozásánál viszont már verve volt a magyar kapus, de szerencséjére, szerencsénkre felső léc megmentette a góltól.

A második félidőben már sokkal motiváltabban, harcosabban játszott a magyar válogatott, majd a 49. percben vezetést is megszerezte: Huszti Szabolcs szabadrúgásból ívelt középre, Torghelle Sándor pedig hat méterről a kapu közepébe fejelt. Begajnak esélye sem volt.

Az albánoknak ezek után fel kellett adniuk a biztonságra épülő taktikát, így a mieinknek több helyzetük is akadt. Főleg Torghelle volt elemében, az agilis csatár fejjel és lábbal is veszélyeztetett, a kaput azonban nem találta el. Huszti Szabolcs is feljavult, remek labdákat adott, sőt, jobboldali szabadrúgása után Begajnak bravúr kellett a hárításhoz.

Arie Haan, az albánok szövetségi kapitánya kockáztatott, védők helyett csatárokat hozott be. Ez a húzás azonban nem jött be, ráadásul 82. percben kétgólossá duzzadt a magyar előny. Egy baloldali szöglet után Juhász az öt és feles jobboldali csücskénél fejelt kapura, és a labda Begaj lábáról a került bal alsó sarokba.

Galéria (Fotó: Gáti András)

Galéria (Fotó: Gáti András)

Az albánok sok izgalmat nem okoztak a magyar kapu előtt, míg Ansi Agolli távoli lövésénél szerencsénk volt, mivel a lécen csattant a labda. Az eredmény nem változott, így a magyar válogatott megszerezte első győzelmét a világbajnoki selejtezősorozatban, és továbbra is veretlen Albániával szemben. A mérleg 3 győzelem, 1 döntetlen, a gólkülönbség 17-0. A Koeman csapat szerdán Máltán folytathatja, amit az albánok elleni összecsapás második félidejében elkezdett.

Nyilatkozatok

Erwin Koeman, a magyarok szövetségi kapitánya:
„A második félidőben feljavult a játékunk, az első 45 perc miatt csalódott vagyok. Hétfőtől csak a Málta elleni szerdai idegenbeli világbajnoki selejtezőre koncentrálunk. Köszönöm a szurkolóknak, hogy ilyen sokan eljöttek bíztatni minket, nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek a lelátón.”

Arie Haan, az albánok szövetségi kapitánya:
„Az első félidő alapján nem hittem volna, hogy kikapunk.
Nem volt két gól különbség a csapatok között, mindenesetre gratulálok a magyar csapatnak a győzelemhez.”


Világbajnoki selejtező, 1. csoport:

Magyarország-Albánia 2-0 (0-0)
Puskás Stadion, 20 ezer néző, v.: Circhetta (svájci)
Gól: Torghelle (49.), Juhász (81.)
Sárga lap: Juhász (36.), Bodnár (67.), illetve Dallku (48.), Skela (81.), Agolli (87.)
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár – Dzsudzsák, Dárdai, Hajnal (Buzsáky, 61.), Halmosi, Huszti (Vadócz, 86.) – Torghelle (Rudolf, 93.)
Albánia: Beqaj – Beqiri (Kapllani, 74.), Curri, Dallku, Vangjeli (Hyka, 54., Bulku, 83.) – Cama, Duro, Agolli, Lala, Skela – Bogdani

Üröm az örömben

Hajnal Tamás egy óra játék után megsérült, le is kellett cserélni. Állapotáról egyelőre nincs hír, így nem tudni, hogy a Dortmund középpályása játszhat-e szerdán Málta ellen.

További eredmények:
Dánia-Málta 3-0
Svédország-Portugália 0-0

Az állás:
1. Dánia 3 2 1 – 6-2 7 pont
2. Svédország 3 1 2 – 2-1 5
3. Portugália 3 1 1 1 6-3 4
4. Magyarország 3 1 1 1 3-2 4
4. Albánia 3 1 1 1 3-2 4
6. Málta 3 – – 3 0-10 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik