Élet-Stílus

Világklasszisok igazoltak Nagykanizsára

Polgár Judit után újabb két világhírű nagymesterrel erősít az Aquaprofit sakkcsapata: a spanyol Alexei Shirov és a szlovén Alexander Beliavsky is Nagykanizsára igazolt.

Nádasi Tamás, a klub vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a két játékossal megerősödve egyértelműen a bajnoki cím megszerzése a cél, majd a BEK-ben felülmúlni a tavaly holtversenyben elért 5-10. helyezést. Polgár 2006-ban igazolt az együtteshez.

A 16 évesen korosztályos világbajnok Shirov volt negyedik is a világranglistán. Világbajnoki párosmérkőzésen legyőzte Vlagyimir Kramnyikot, de a Garri Kaszparov elleni címmérkőzés nem jött létre anyagi okok miatt. 2000-ben vb-döntőt játszott az indiai Viswanathan Anand ellen, de vereséget szenvedett. A Rigában született nagymester 1994-ben argentin hölgyet vett feleségül, s megkapta a spanyol állampolgárságot. A 36 éves Shirov a világranglistán 2726 Élő-ponttal a 18. helyen áll.

A hétvégén bárki kiállhat a Polgár-lányok ellen (MTI/AP)

A hétvégén bárki kiállhat a Polgár-lányok ellen (MTI/AP)

Az 55 esztendős Beliavsky 1973-ban junior világbajnok volt és kétszer nyert szovjet bajnokságot. A Lvovban született sakkozó szlovén színekben versenyez, 2619 Élő-pontja van, s idén a januári világranglistán az orosz Anatolij Karpov mellett a második legidősebb nagymester volt a legjobb 100-ban.

—-Űrsakk a Művészetek Palotájában—-

A NASA űrhajósa elleni szimultánba is bekapcsolódhatnak szombaton a második Aquaprofit-Polgár sakknap résztvevői.

A 46 éves kanadai Greg Chamitoff június óta tevékenykedik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), s egy különleges tábla segítségével tulajdonképpen az egész emberiség ellen sakkozik. Egy internetes portálon keresztül tartja a kapcsolatot a földlakókkal, naponta egy-egy lépésre kerül sor. Szombaton a jelenlévők bekapcsolódhatnak az eseménybe, azaz küldhetnek javaslatokat a játszma folytatására.

Tovább gyarapodott azoknak a hírességeknek a száma, akik személyesen akarják kipróbálni magukat Polgár Zsuzsa, Judit vagy Zsófia ellen a Művészetek Palotájában: Koltai Róbert, Csapó Gábor és Gerendás Péter is vállalja a küzdelmet. A szimultán 15 órakor kezdődik, a tervek szerint több mint száz jelentkező jut játéklehetőséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik