Élet-Stílus

Odafigyeléssel megnyújthatjuk a kutya életét

Egész évben fontos a házi kedvencek védelme: a gondoskodás elmulasztása komoly problémák forrása lehet, akaratlanul okozunk szenvedést az állatnak.

Az állat egészségi állapotának ellenőrzését mi magunk is napi rendszerességgel megtehetjük, így nagyobb az esélye annak, hogy ha az esetleges rendellenesség korai fázisban beavatkozzunk – mondja dr. Vass Andrea, az Intervet állatorvos szakértője. Nagyon fontos tudni, hogy a kutyák ösztönösen próbálják elrejteni betegségüket. Hosszú ideig semmilyen áruló tünet nem mutat arra, hogy valami nincs rendben, egyedül az étvágy, vagy a vízfogyasztás csökkenése lehet figyelmeztető jel. Kifejezett tüneteket akkor fogunk észlelni, ha a betegség már súlyos fokúvá vált – teszi hozzá.

A senior klub még nem öregotthon

Sok értékes információhoz juthatunk kutyánk egészségi állapotát illetően simogatás vagy szőrápolás közben. Ilyenkor felfedezhetjük a rejtett duzzanatokat, csomókat. Takarmányozási hibára vagy betegségre utalhat, ha a szőr fénytelen vagy száraz. Nem árt az állat jól látható testrészeit is rendszeresen átvizsgálni: a szem, a fül gyulladás okozta kipirulása, váladékozása azonnali beavatkozást igényel, különösen akkor, ha az állaton a fájdalom jelei is látszanak.

(fotó: Payr Egon)

(fotó: Payr Egon)

A kutyák hétéves életkor felett belépnek a „senior klubba”, de ez nem feltétlenül jelenti életük alkonyát. Természetesen ez az életkor több törődést igényel állat-egészségügyi szempontból is, mert ellenálló képességük már nem olyan, mint fiatalon. Az idősebb kutyáknál nagyobb a kockázata olyan betegségek kialakulásának, amelyeket sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, ezeknek a betegségeknek a kialakulását csak lassítani, vagy szinten tartani lehet.

A gondoskodáson múlik minden

Mindezeket figyelembe véve rendkívül fontos a rendszeres állatorvosi felügyelet, amely lehetőséget ad arra, hogy az állat egészségében bekövetkezett változásokat azonnal, még korai fázisban észrevegyék, és gyógyítani tudják. Igényes állatorvosi praxisokban minden állat-egészségügyi felülvizsgálat alkalmával teljes körű vizsgálatot végeznek, amely rutinszerűen kiterjed az állat kondíciójára, a légzőszervekre, a keringésre, a fogak állapotára, az élősködők elleni védekezésre és az immunizálásokra.

Két állatorvosi felülvizsgálat között mi magunk is részt vállalhatunk az állat-egészségügyi ellenőrzésből: mérjük rendszeresen a kutya testtömegét, és súlyának megfelelően etessük ügyelve arra, hogy az állat ne hízhasson el – tanácsolja hazánk legnagyobb állatgyógyszer-gyártó cégének szakértője. Nem elegendő a házi kedvencek megfelelő vakcinázására ügyelni, hiszen gyenge egészségügyi állapotuk esetében azok hatásossága is csökkenhet.

Ha egyszer kutyavásárlás mellett döntöttünk, akkor teljes elkötelezettséggel vállalnunk kell a felelősséget kedvencünk jólétéért, egészségéért. Hosszú, teljes értékű életet csak úgy tudunk biztosítani kutyánknak, ha kölyökkorban megkapja a megfelelő alapvakcinákat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű betegségek ellen, majd a későbbiekben legalább évente egy alkalommal alapos állatorvosi felülvizsgálatban részesítjük, idősebb korban gyakrabban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik