Élet-Stílus

Lekerül a doppinglistáról az eltiltásokat hozó szer

Január elsejétől lekerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájáról a finaszterid nevű szer, amely az elmúlt években számos sportoló büntetését okozta. A NOB egyelőre még nem döntötte el, hogy a pekingi olimpián levett minták közül pontosan hányat vizsgálnak újra.

Az augusztusi pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes mintát újraelemzik – jelentette be szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De amint azt Emmanuelle Moreau MOB-szóvivő hozzátette: más új szerre is vadásznak, azonban ezeknek a nevét sem ő, sem pedig Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője nem kívánta felfedni.

A CERA-t Pekingben még nem vizsgálták, az idei, júliusi Tour de France-on történt csalások kapcsán azonban a Francia Doppingellenes Ügynökség kifejlesztette a szer beazonosítását lehetővé tevő eljárást, így most már ez is a NOB, illetve a WADA rendelkezésére áll.

Az első híradások arról szóltak, hogy az ismétlés az összes tesztre vonatkozik, utóbb kiderült, egyelőre nem dőlt el, hány mintát vesznek elő újra, a NOB még egyeztet a témában Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA).

A görög Fani Halkia az egyik lebukott doppingoló (MTI/EPA)

A görög Fani Halkia az egyik lebukott doppingoló (MTI/EPA)

Pekingben hat sportolót – Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atléta (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) – kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiak esetében mindnek van magyar vonatkozása is. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.

fellélegezhet romario

Január elsejétől lekerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájáról a finaszterid nevű szer, amely az elmúlt években számos sportoló büntetését okozta. A finaszterid eredetileg hajnövekedés-serkentő, ám használták komoly teljesítményfokozók elfedésére is. A legismertebb sportoló, aki ezzel a szerrel akadt fenn, a brazilok világbajnok sztárfutballistája, Romario, ő 120 nap eltiltást kapott. Az amerikai Zach Lund szkeletonversenyző egy évet volt kénytelen kihagyni, és így lemaradt a 2006-os torinói olimpiáról, pedig abban az idényben Világkupa-éllovas volt, és aranyérem-esélyesként indult volna. A legújabb kutatások szerint a finaszteriddel a sportolók nem szereznek érzékelhető előnyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik