Élet-Stílus

Kivételeztek Lance Armstronggal

Az amerikai Lance Arsmtrong a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) külön engedélyével elindulhat a január 20. és 25. között megrendezésre kerülő ausztrál körversenyen, a Tour Down Underen, amely 2009 első Pro Tour-viadala lesz.

A szabályok értelmében annak a versenyzőnek, aki egyszer már visszavonult, majd újra szerepelni szeretne, fél évet kell várnia első viadalára. A Tour de France hétszeres győztese augusztus elsején adta le a szükséges papírokat reaktiválásához az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségéhez (USADA), így az UCI engedélye nélkül csak február elsejétől indulhatott volna viadalokon.

A nemzetközi szövetség közleményt adott ki, ebben emlékeztet arra, hogy a szabályt 2004-ben vezették be, azóta a versenyeken sokkal átfogóbb és szigorúbb lett a doppingellenőrzés. Az UCI Armstrong esetében arra az álláspontra jutott, hogy a doppingellenes harc szempontjából hasznosabb, ha az ausztrál verseny alatt többször is vizsgálják őt, mintha arra kényszerítenék, hogy még egy hetet várjon a rajthoz állással.

Nyolcadik Tour de France győzelmére hajt (MTI/EPA)

Nyolcadik Tour de France győzelmére hajt (MTI/EPA)

“Az UCI mindenkit biztosít arról, hogy Lance Arsmtrongot a mai naptól már a visszatéréséig is nagyon szigorúan fogjuk ellenőrizni” – zárul a szövetség közleménye.

Az amerikai kerekes szeptember 9-én jelentette be, hogy három év kihagyás után visszatér, és jövőre szeretné nyolcadik alkalommal is megnyerni a világ legjelentősebb körversenyét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik