Élet-Stílus

Csőd fenyegeti az angol élcsapatokat

A gazdasági válság hullámai elérték az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot. A szövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy hatalmas adósságokat felhalmozó klubok egyike a közeljövőben csődbe megy. A Liverpool már elhalasztotta új stadionjának építését, a West Ham pedig nem költ több pénzt új játékosokra.

A befektetők öntik a pénzüket az élvonalbeli angol labdarúgó-bajnokságba, a klubok mégis hatalmas adósságokat halmoztak fel. A labdarúgó-szövetség (FA) elnöke David Triesman kedden délután ismertette a legfrissebb számokat: becslések szerint a Premier League csapatai 3 milliárd fonttal (974 milliárd forint) tartoznak.

„Becslésről van szó, egy valami azonban biztos, hatalmas adósságaik vannak a kluboknak, és ezt az állapotot minél hamarabb fel kell számolni” – mondta a keddi megbeszélések után Triesman. A négy nagy klub (Manchester United, Liverpool, Chelsea és Arsenal) a tartozások tekintetében is a többiek előtt jár; a 3 milliárdos adóssághegy egyharmadáért a négy együttes felelős.

A Liverpoolnál a gazdasági helyzetre való tekintettel egyelőre felfüggesztették az új futballaréna építésének előkészítését. Rick Parry, az klub ügyvezetője a hétvégén elmondta, hogy a tulajdonosok megvárják, amíg rendeződnek a gazdasági viszonyok. “Egy 350 millió fontos beruházásról van szó, amely hosszútávon térül meg” – mondta Parry. “Ebbe nem szabad meggondolatlanul belevágni.” Az eredeti ütemterv szerint 2011-ben augusztusban kellett volna átadni az új, 60 ezer néző befogadására alkalmas arénát.

Új játékosokat ígértek Zolának (MTI/EPA)

Új játékosokat ígértek Zolának (MTI/EPA)

A West Hamnél is kénytelenek voltak reagálni a kialakult helyzetre. A csapat trénere, Gianfranco Zola a jelek szerint egy pennyt sem költhet el a januári átigazolási időszakban. A klub elnöke, Bjorgolfur Gudmundsson a West Ham mellett annak az izlandi Landsbankinak is a többségi tulajdonosa, amely kedden összeomlott.

Triesman nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben valamelyik klub csődbe megy. „A problémát nem az adósságok mértéke jelenti, hanem a tulajdonosok pénzügyi gondjai. Már nem az egyesületek irányítják a saját sorsukat” – mondta Triesman a globális pénzügyi összefonódásokra utalva.

Az FA ügyvezető igazgatója nem látja ilyen pesszimistán a helyzetet. “Nem az adósság mértéke, hanem az adósság és a bevételek aránya a fontos. A legutóbbi információm szerint éves szinten a professzionális klubok 2,5-2,6 milliárd fontos bevételt könyvelhetnek el, ami körülbelül megfelel az adósság mértékének” – mondta Richard Scudamore.

Ugyanakkor maga az FA sincsen irigylésre méltó helyzetben, hiszen az új Wembley-stadion felhúzása miatt 300 milliós tartozást halmozott fel.

az uefa kizárná az eladósodott klubokat

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kizárná a kontinentális kupákból azokat a klubokat, amelyeknek nagy adósságuk van. David Taylor, az UEFA főtitkára jelezte: a csapatok a legutolsó figyelmeztetéssel néznek szembe, ha nem tudják kezelni súlyos adósságaikat. Elmondta: lehetne figyelmeztetés, illetve megrovás is, és a kizárás is teljességgel lehetséges, de mindenképpen szeretnék a minimális pénzügyi kritériumokat szigorítani azon klubok számára, amelyek az európai porondon akarnak szerepelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik