Élet-Stílus

Besúgó volt Kárpáti György

Közel negyedszázadon át, 1962 decemberétől egészen 1987 nyaráig működött együtt a pártállami titkosszolgálattal a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György - derül ki a sportoló „szolgálati útját" összefoglaló, a Hírszerző birtokába került 6-os kartonból.

Az 1962-ben „hazafias alapon” beszervezett Halasi fedőnevű ügynök az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó, a
Hírszerző birtokába került dokumentum szerint nem más, mint Kárpáti György.

A legendás vízilabdázó első komoly küldetése az 1964-es tokiói olimpia idejére tehető; tartótisztje ekkor elégedettségét fejezte ki az ez idő tájt a kémelhárítás kötelékében dolgozó „Halasi” fedőnevű ügynök ténykedése fölött. „Halasit” 1987-ben „bűncselekmény elkövetése miatt” zárták ki a hálózati személyek sorából – írja a Hírszerző.

A tokiói olimpiai küldöttség tagjai körében végzett operatív munkát Stoll Dániel koordinálta. A rendőr őrnagy szerint a ‘Pataki’, ‘Balaton’ és ‘Balogh’ fedőnevű hálózati személyek a vívók körében, ‘Lovas’ és ‘Halasi’ fedőnevű hálózati személyek a vízipólózok körében, ‘Sipos’, ‘Pék’ fedőnevű hálózati személyek a kajak-kenu versenyzők körében lelkiismeretes és jó munkát végeztek.

Háromszoros olimpiai bajnok (MTI)

Háromszoros olimpiai bajnok (MTI)

A Stoll összefoglalójában kiemelt ügynökök közül „Halasi” 1964 januárja óta tartozott a Belügyminisztérium III/II 6/b, kémelhárítással foglalkozó alosztályához. Előtte, 1962. decemberi, „hazafias alapon” történt beszervezése óta a belső reakció elhárításával foglalkozó III/III-as osztállyal állt kapcsolatban. „Halasi” 1966 nyaráig dolgozott a kémelhárítással foglalkozó alosztálynál Stoll szárnyai alatt; ekkortól egészen 1987-ig ismét a BM III/III-as osztályához tartozott titkos megbízottként (TMB). A hálózat és „Halasi” kapcsolata 1987. augusztus 13-án szakadt meg, mert „Halasi” “bűncselekményt követett el”.

A Hírszerző megkereste az ügyben Kárpáti Györgyöt, ismertette vele a 6-os karton, valamint Stoll őrnagy tokiói olimpia utáni, „Halasi” tevékenységét is értékelő összefoglalójának tartalmát. Kárpáti György a lap érdeklődésére úgy reagált, „nem tud arról”, hogy 1962 és 1987 között együttműködött volna a pártállami titkosszolgálattal; majd rövid gondolkodás után visszautasította, hogy megtekintse a lap birtokába került 6-os kartont. Kárpáti nem reagált arra a felvetésre, amely szerint 1987 nyarán „bűncselekmény elkövetése miatt” zárták volna ki a Belügyminisztérium állományából.

Kárpáti György az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: nem igaz az, amit a honlap állít, és becsületsértési pert indít. Arra a kérdésre, hogy miért állítják ezt róla, válaszként felolvasta a cikk egy bekezdését, amely a nyilvános politikai szerepvállalását taglalja. E szerint Kárpáti György “politikai szerepet csak az ezredforduló után vállalt; 2002 után Orbán Viktor mögött tűnt föl mint Fidesz-rendezvények színpadi kelléke; 2003-tól a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában tevékenykedik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik