Élet-Stílus

Veszélyes úton jár Klinsmann

A Bayern München együttese 34 éve nem kezdte olyan rosszul bajnokságot, mint a nyáron érkezett Jürgen Klinsmannal. A szurkolók az egykori német szövetségi kapitány fejét követelik, de a klubvezetés egyelőre kitart a fiatal szakember mellett.

Kereken 100 napja ült le a Bayern München kispadjára Jürgen Klinsmann. A német válogatottal a hazai rendezésű világbajnokságon bronzéremig menetelő szakembertől a szurkolók és a vezetők egy offenzív és tetszetős futballt játszó Bayernt vártak, az eddigi eredmények, és a mutatott játék azonban nem váltották be a reményeket.

A szurkolók elzavarnák

A bajnoki címvédő 34 éve nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot, a bajorok jelenleg csak a tabella 11. helyén állnak, a hátrányuk hétpontos az éllovas Hamburger SV-val szemben. A csapat az eddigi hét meccséből csak kettőt nyert meg, és 13 gólt kapott. Tavaly Ottmar Hitzfelddel a kispadon a Bayern védelme az egész szezonban mindössze 21 alkalommal kapitulált.

A közönségkedvencből közellenség (MTI/EPA)

A közönségkedvencből közellenség (MTI/EPA)

A legszembetűnőbb változás Klinsmann érkezése óta a Sport1.de elemzése szerint, hogy a beígért reformok helyett kapkod a szakmai stáb. A szurkolók is kezdik „megtalálni” a volt szövetségi kapitányt, a legutóbbi hazai bajnokin már a 44 éves szakember távozását követelték.

A gyenge szezonrajt egyik oka, hogy a játékosok többsége megközelíteni sem tudja a tavalyi formáját. Érkezésekor Klinsmann azt ígérte, hogy mindenkiből szeretné a legtöbbet kihozni, és ehhez minden nap egy kicsit fejlődnie kell a Münchenben profiskodó játékosoknak. Ehhez képest csak a brazil Ze Roberto nyújt stabilan elfogadható teljesítményt, a tavalyi kulcsemberek – Lahm, Lell, Toni – egyelőre csalódást okoztak. A világbajnok olasz csatár öt meccse gólképtelen, és a tavalyi őszt végig betliző Klose pedig mindössze egy gólt szerzett az idei hat Bundesliga-meccsén.

Össztűz Kahn utódjára

A támadók gyenge szereplése ellenére Lukas Podolski továbbra is többnyire a kispadról figyeli a társakat, akárcsak Mark van Bommel, aki a visszavonuló Kahntól megörökölte a csapatkapitányi szalagot.

A legtöbb kritika éppen az új elsőszámú kapust, Michael Rensinget érte. Senki nem várja el tőle, hogy éles helyzetben világklasszist teljesítményt nyújtson, miután évekig Kahn mögött állt a ranglétrán, de a Bremen és a Hannover elleni vereségekkor is sorsdöntő pillanatokban bakizott.

kahn is rászállt az egykori csapattársra

“Klinsmann mindent fenekestül fel akar forgatni, ami nagyon veszélyes” – jelentette ki az elmúlt szezon végén visszavonuló Oliver Kahn. “Jürgennek tisztelnie kell a klub hagyományait is. Az sem lehetséges, hogy a Milan egyik napról a másikra a Real Madrid stílusában kezdjen el edzeni és játszani.” Kahn szerint a klub irányítói is felelősek a kialakult helyzetért. “A vezetőedző kiválasztását alaposan át kell gondolni, és a reklámérték mellett a szakmai szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha olyan edzőt szerződtetnek, aki teljesen új úton indul el, akkor a kezdeti nehézségek idején sokkal jobban ki kell állni mellette. Klinsmannt a bajban magára hagyták azok, akik Münchenbe hozták.”

A csapaton belüli hierarchia is megbomlott Kahn távozásával. Az új csapatkapitánynak kinevezett van Bommel az elmúlt hetekben csak a kispadon kapott helyet, így értelemszerűen nem lehet a csapat vezére. A többi rutinos játékos (Lucio, Demichelis, Klose) viszont képtelen magával rántani a társakat.

A kritikusok azt is Klinsmann szemére vetik, hogy a külső szemlélő számára teljesen érthetetlen okokból állandóan változtat a kezdőcsapatán. Az állandóság hiánya elsősorban a védelem sebezhetőségén ütközik ki, a bajorok idén meglepően sok gólt kaptak rögzített helyzetből.

A vezetés kitart döntése mellett

A számok beszédesek, a vezetés azonban egyelőre kitart a tréner mellett. A Bayern ügyvezetője, Karl-Heinz Rummenigge a Bild keddi interjújában arról beszélt, hogy a szezon végéig nem kell aggódnia az állásáért a trénernek. Az egykori zseniális középpályás ezzel együtt azt is megígérte, hogy néhány játékosnak alapos fejmosásban lesz része.

A csapatnak most van egy kis szusszanásnyi ideje a világbajnoki selejtezők miatt. Klinsmann saját bevallása szerint tudja, hogy hol vannak a hibák. Legközelebb a bajorok október 18-án a Karlsruhe otthonába utaznak és megkezdhetik a felzárkózást. Már ha addig sikerül rendet tenni a fejekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik