Élet-Stílus

Schumacher is doppingolt

Stefan Schumacher német országúti kerékpáros is pozitív doppingmintát produkált az idei Tour de France-on. A csapata pert indít ellene.

A hírt elsőként a L’Equipe hozta nyilvánosságra. A sportnapilap úgy tudja, a francia körverseny mindkét egyéni időfutamán győztes, továbbá az összetettben éllovasnak járó sárga trikót két napig viselő klasszis a CERA nevű vérdoppinggal bukott le, amely a legújabb generációs eritropoetin (EPO).

Pierre Bordry, a Francia Antidopping Ügynökség vezetője ugyan nem erősítette meg az értesülést, a Gerolsteiner istállót vezető Hans-Michael Holczer viszont igen. A csapat pert indít Schumacher ellen. „Elárulta, becsapta a csapatot, kártérítést követelünk!” – nyilatkozta a Cyclingnewsnak Holczer.

Stefan Schumacher is lebukott (MTI/EPA)

Stefan Schumacher is lebukott (MTI/EPA)

A német állami ARD televízió a hír hallatán azt tervezi, hogy kiszáll a Tour közvetítéséből. “Az embert elönti a düh, amikor látja, hogy ilyen csalók tönkreteszik a sportágat” – mondta a csatorna egyik illetékese a dpa hírügynökségnek, hozzátéve: a vezetőség egyelőre elnapolta a döntést, de könnyen elképzelhető, hogy jövőre nem számolnak be a franciaországi viadalról.

Tavaly a doppingbotrányok miatt mindkét német állami adó menetközben beszüntette a Tour sugárzását.

Idén a spanyol Moises Duenas Nevadón kívül honfitársa, Manuel Beltrán, valamint az olasz Riccardo Ricco bukott le a francia körverseny során.

Szeptemberben Bordry bejelentette, egyes versenyzők mintáját újraelemzik, mert felmerült a gyanú, hogy CERA-t használtak. Valószínűleg ennek nyomán jelentették be hétfőn, hogy az olasz Leonardo Piepoli mintája két esetben is pozitív lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik