Élet-Stílus

Támadófocival bajnok lehet a Liverpool

Az elmúlt szezonokkal ellentétben idén remekül kezdte a bajnokságot a Liverpool csapata. Az évek óta a bajnokesélyesek között emlegetett gárda 18 év után végre odaérhet. Ehhez Zombori Sándor szerint elsősorban az kellett, hogy stílust váltson a csapat.

A Liverpool együttese legutoljára a 2005/2006-os szezonban nyert valamilyen trófeát, a bajnoki címre 18 éve hiába várnak a rajongók. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is négy fronton (bajnokság, FA-kupa, Ligakupa, BL) érdekelt a Rafael Benítez által irányított együttes, amely egyelőre a bajnokságban nem került már a szezon elején jókora hátrányba.

Az elmúlt években a vörösök rendre elrontották a bajnoki rajtjukat, és általában már november-december környékére, kimondva vagy kimondatlanul letettek a bajnoki elsőségről. Idén másképpen alakul a helyzet, elképzelhető, hogy lassan beérik Rafael Benítez négy éve a végzett munkája? Van esélye a bajnoki címre a Liverpoolnak?

Elégedett lehet a tréner (MTI/EPA)

Elégedett lehet a tréner (MTI/EPA)

Nyáron az angol klub nem volt túl aktív az átigazolási piacon. Robbie Keane, Philipp Degen vagy éppen az Európa-bajnok Riera érkezésével erősödött a keret, de egyikük sem olyan kaliberű játékos, aki egymaga képes lenne magával rántani a csapatot. A nyári távozók között volt Peter Crouch, Andrij Voronin, Steve Finnan, John Arne Riise és Harry Kewell. Az ő hiányukat nem sínylette meg az együttes a szezon eddigi meccsei alapján.

Rafael Benítezék a bajnokságban remekül elkapták a rajtot, és a negyedik fordulóban hazai pályán verték a bajnok Manchester Unitedet. A 2-1-es siker már csak azért is figyelemreméltó, mert kisebb sérülése miatt a cserepadon kezdett a Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard, Fernando Torres pedig a keretben sem kapott helyet. Két legjobbja nélkül is győzött a Pool, amely a bajnokságban továbbra is veretlen, mindössze két döntetlen – a Stoke City és az Aston Villa ellen – csúfítja a mérlegét.

Az amerikai tulajdonosok kezében lévő együttes a négy elszórt pont ellenére a tabella élén áll, mindössze a gyengébb gólarányának köszönhetően szorul a második helyre. Zombori Sándor szerint nem csak pillanatnyi a formajavulás, idén a Liverpoollal is számolni a bajnoki címre esélyes csapatok között.

A vezér (MTI/EPA)

A vezér (MTI/EPA)

„Remek szakembernek tartom Benítezt, aki az elmúlt négy évben kitűnő munkát végzett a csapattal. A keret gerincét adó játékosok nagy része maradt, ez idő alatt a mesternek volt ideje kiismerni őket” – mondta Zombori, aki szerint egy jó edzőnek, elsősorban jó pedagógusnak kell lennie.

Az elmúlt években a Liverpool a nagy négyes másik három tagja (Manchester United, Chelsea, Arsenal) ellen rendre jól szerepelt, a kiscsapatok ellen viszont könnyű pontokat hullajtott el. A vörösök egy-egy meccsre mindig össze tudták kapni magukat (lásd Bajnokok Ligája), de a folyamatos megterhelést nem bírták. Sokan akkor azzal védték a csapatot, hogy rövidebb a kispadja, mint a nagy riválisoknak. Idén nem változott jelentősen a Pool kerete, a csapat mégis tartja a lépést a nagyokkal, sőt a címvédő MU-t jelenleg hat ponttal előzi meg.

A Sport TV szakkommentátora szerint kétségkívül erősebb a Manchester United vagy éppen a Chelsea kerete, de ez akár a liverpooliak malmára hajthatja a vizet. „A Chelsea és a MU kispadján olyan sztárok ülnek, aki nyilván nem örülnek, hogy nem kerülnek be a kezdőbe. Ez feszültséget okozhat a játékosok között. A Liverpoolnál nincsen ilyen probléma. Minden posztra van egy elsőszámú ember, a cserepadon ülök pedig tisztában vannak azzal, hogy csak utána következnek a rangsorban.”

Fernando Torres - az elmúlt évek legjobb liverpooli igazolása (MTI/EPA)

Fernando Torres – az elmúlt évek legjobb liverpooli igazolása (MTI/EPA)

Zombori szerint a csapat idei sikereit annak is köszönheti, hogy hosszú évek után feladta a defenzív stílusát. „Már a tavalyi évben is voltak erre utaló jelek, de idén még szembeötlőbb, hogy a Liverpool támadófocit játszik. Nagy szerepe volt ebben Fernando Torres érkezésének, végre van a Poolnak egy életveszélyes középcsatára” – mondta Zombori.

Zombori úgy gondolja, hogy a Pool magyarjainak nagyon nehéz dolguk lesz, ha be akarnak kerülni a kezdőbe. „Drukkolok nekik, de a posztjukon több jobb képességű játékos is előttük áll. Rengeteget kell még fejlődnie Németh Krisztiánnak, de nincs kizárva, hogy már idén egy biztos Pool-győzelmet ígérő FA- vagy Ligakupa-összecsapáson szerepet kaphat” – így a szakértő,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik