Élet-Stílus

Meghalt Marton László

Életének 83. évében, hosszú szenvedés után elhunyt Marton László szobrászművész, akinek száznál is több köztéri alkotása található országszerte - közölte a művész özvegye.

A Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművészt vasárnap késő este érte a halál. Búcsúztatásáról és temetéséről később intézkednek – tudatta az elhunyt felesége.

Marton László 1925. november 5-én született Tapolcán. A budapesti képzőművészeti főiskolát 1952-ben végezte el Pátzay Pál és Ferenczy Béni tanítványaként. Alkotásai kezdettől fogva inkább a hagyományos figurális szobrászat tradíciójához, mintsem a progresszív irányzatokhoz kapcsolódnak.

83 évesen érte a halál (Fotó:: MTI)

83 évesen érte a halál (Fotó:: MTI)

Az 1980-as évek elejétől mind nagyobb méretű, történelmi alakjait, mind zsánerszerű műveit az expresszivitás jegyeivel ruházza fel. Az újraalkotás és a rekonstruálás is szerepet kapott munkásságában, amelynek jelentős részét köztéri művei teszik ki.

Budapesten több mint 40 szobor őrzi a keze munkáját. Mint azt az MTI-nek korábban elmondta, ezek közül is talán a Kiskirálylány című alkotására és a József Attila-szoborra a legbüszkébb. Összességében mintegy 150 köztéri alkotása található országszerte, és a közgyűjtemények is jelentős számú művét őrzik.

Utoljára Széchenyi

Készített színházi jellegű alkotásokat is: Sinkovits Imre, Major Tamás és 14 más színész portréját mintázta meg. Emellett Liszt Ferenc, Görgey Artúr, Apor Vilmos, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc, Kisfaludy Sándor emlékére is készített szobrokat. Két hete avatták fel Hévízen a Széchenyi Istvánt ábrázoló egész alakos műalkotását.

A háromszoros Munkácsy Mihály-díjas, érdemes és kiváló művész több mint fél évszázados, nemzetközileg is számon tartott művészi pályafutása elismeréseként 2003-ban részesült Kossuth-díjban. A Fővárosi Körgyűlés szeptember 25-én választotta meg Marton Lászlót Budapest díszpolgárává.

Nemzeti kincs

“Marton László halálával egy egyetemes művésszel és egy nemzeti kinccsel lettünk szegényebbek” – hangsúlyozta közleményében az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amely saját halottjának tekinti a művészt.

Mint azt a szaktárca méltatásában felidézte, Marton László tizenhét évesen készítette első közismert szobrát, a Pásztorfiút, amely másfél méteres méretével akkor még alig lehetett alacsonyabb alkotójánál. “Azóta is megállás nélkül dolgozott, amíg tehette, majdnem hét évtizeden át”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik