Élet-Stílus

Lengyel futballbotrány: közel a végkifejlet

Az UEFA az Eb-rendezés visszavonásával fenyegeti a lengyeleket, ugyanakkor a hírek szerint körvonalazódik megoldás, kompromisszum születhet az ügyben.

AZ UEFA azzal fenyegette meg Lengyelország, hogy elvehetik a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, amennyiben a varsói kormány hétfő délig nem helyezi vissza hivatalába a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZNP) leváltott vezetőségét. Az MTI jelentése szerint egyelőre nincsen döntés, a hétfő déli határidő már lejárt, de a felek folytatják a tárgyalásokat, és a nemzetközi szövetség (FIFA) tájékozódik a fejleményeket illetően.

Michael Kleiber tárgyalásvezető a lengyel rádiónak azt mondta hétfő reggel, hogy létrejöhet a kompromisszum a felek között.

A nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség múlt kedden közölte, hogy nem ismeri el a lengyel tagszervezet (PZPN) új irányítóit. Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn hívta vissza a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelőbiztost bízott meg a dirigálással. Az UEFA és a FIFA állásfoglalásában ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekinti legitimnek.

Michal Drzewiecki döntését amúgy azzal indokolta, hogy a futballszervezet előzetes ígéreteivel szemben nem tette meg a szükséges lépéseket a korrupció megszüntetése érdekében, ezenkívül a PZPN alapszabályának több pontja megítélése szerint jogellenes volt. A lengyel kormány közölte: teljes mellszélességgel kiáll Drzewiecki és annak döntése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik