Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó – csomózott szék a sztárdesignertől

A Design Hét keretében Budapesten tart előadást Marcel Wanders sztárformatervező, aki a legnevesebb designmárkákkal dolgozott. Az ő munkáiból válogatottunk most.

Marcel Wanders a hollandiai Boxtelban nőtt fel, 1988-ban cum laude szerzett diplomát az arnhemi School of the Arts-ban. Nemzetközi hírnevét a Droog Design kollekciójában szereplő 1996-ban tervezett Knotted Chair (csomózott szék) sikerével alapozta meg.

Ma már igazi világsztár, aki Európa olyan meghatározó design márkáival dolgozik együtt, mint a B&B Italia, a Bisazza, a Poliform, a Moroso, a Flos, a Boffi, a Cappellini vagy a 2000-ben létrehozott, nemzetközileg is ismert Moooi, amelynek tevékenységében a tervezési feladatokon túl művészeti vezetőként és résztulajdonosként egyaránt közreműködik. Számos más gyártóval is szoros kapcsolatban áll, melyek közül a legismertebbek közé tartozik a Randstad, a Bombay Sapphire, a Mandarina Duck, a Puma, a Swarovski, a Graham & Brown, valamint az elektronikai berendezések előállítására szakosodott Holland Electro.

Kattintson a képgalériához (Forrás Design7)

Kattintson a képgalériához (Forrás: Design7)

2005-ben őt kérték fel a nemzetközi hivatkozási pontként szolgáló kiadvány, a Design Yearbook szerkesztésére. Ugyanebben az évben Chef Peter Lute-val közösen hozták létre a speciális koncepció szerint működő hotelt Lute Suites néven. A belsőépítészeti projektekben is aktív Wanders nevéhez köthető a rotterdami Blits étterem enteriőrje, vagy a New York-i Hotel on Rivington szálloda Thor étterem-bárja is. Jelenleg a Mondrian lánc South Beachen és Las Vegasban épülő hoteljeinek tervein, illetve a luxustermékeket forgalmazó bahreini Villa Moda kialakításán munkálkodik. Nemrégiben együttműködési szerződést írt alá a Philippe Starck és John Hitchcox által közösen alapított, speciális ingatlanfejlesztéssel foglalkozó yoo vállalattal.

Az idei Design Hét díszvendégeként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott előadása egy szupersztárhoz méltón igazi show-nak ígérkezik, s a diákokkal folytatott nyilvános konzultációval egészül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik