Élet-Stílus

A tűzzel játszanak a lengyelek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ultimátumával dacolva nem mond le a lengyel tagszervezetet (PZPN) átmenetileg felügyelő biztos, Robert Zawlocki.

„Csak annyit mondhatok, hogy nem távozok a posztról. Engem a Lengyel Olimpiai Bizottság bízott meg, ezért ő is hívhat vissza” – mondta Zawlocki. A hírre reagálva az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy a lengyelek „a tűzzel játszanak”, amennyiben továbbra is ellenszegülnek a FIFA felszólításának.

Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter (MTI/EPA)

Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter (MTI/EPA)

A FIFA szerdán azt közölte, hogy a lengyel kormánynak jövő hétfőig vissza kell állítania a helyi futballszövetség vezetését, ellenkező esetben kilátásba helyezte a PZPN tagságának felfüggesztését. Ez egyben azt is jelentené, ha nem helyezik vissza tisztségeikbe a lengyel futball irányítóit, akkor a válogatott csehek (október 11.) és szlovákok elleni (október 15.) világbajnoki selejtezője is elmaradhat, s a két riválisnak ítélik a meccsek három pontját 3-0-ás gólkülönbséggel.

Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn hívta vissza a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással.

Drzewiecki döntését azzal indokolta, hogy a szervezet az előzetes ígéreteivel szemben nem tette meg a szükséges lépéseket a korrupció megszüntetése érdekében, ezenkívül a szerinte a PZPN alapszabályának több pontja is jogellenes volt.

A FIFA és az európai szövetség (UEFA) nem ismeri el a PZPN új irányítóit. Mind a két szervezet leszögezte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekinti legitimnek. Az ügynek lengyel sajtóértesülés szerint olyan következménye is lehet, hogy az UEFA elveszi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát az országtól, amely Ukrajnával közösen lenne házigazda.

Nem hátrálnak meg a lengyelek

Donald Tusk lengyel miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította sportminiszterét az ügyben, és a kormány nem hátrál ki a nagy port kavart döntést hozó Miroslaw Drzewiecki mögül. „Ha Drzewiecki miniszter nem tágít álláspontja felől, akkor is élvezi a teljes bizalmamat és támogatásomat” – mondta a lengyel kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik