Élet-Stílus

Kiderültek a gyengébb olimpiai szereplés okai

A pekingi ötkarikás játékokon részt vett 24 sportági szövetség közül 17 jelezte, hogy jelentős pénzügyi problémái voltak a felkészülés során és sportága alulfinanszírozott - derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén.

Az elnökség több mint két órán át tárgyalta a szövetségek 12 pontos kérdéssor alapján elkészített pekingi értékelését. Összesen hat szövetség írta le, hogy várakozáson alul szerepelt. Az olimpiai támogatás késését 12 nevezte komoly gondnak, A doppingellenőrzés miatti holléti nyilvántartás adminisztrációját 12 sportág ítélte túlzottnak, nyolc a hazai sportlétesítmények állapotát, hiányát tette szóvá.

Schmitt Pál, a MOB elnöke elmondta, hogy szintén a gyengébb szereplés okai között szerepelt az egyesületek elhanyagolt helyzete és az edzők megbecsülésének hiánya, valamint a nagy mértékű teljesítménykoncentráció: az első tíz ország a megszerezhető aranyérmek 65 százalékát vitte el.

Vajda Attilán kívül más nem nyert egyéni sportágban (MTI)

Vajda Attilán kívül más nem nyert egyéni sportágban (MTI)

„Most nem azzal foglalkoztunk, hogy mit kell majd csinálni a londoni jobb szerepléshez, hanem a jelenlegi helyzetet elemeztük” – jelentette ki Schmitt, aki bíztatónak nevezte, hogy az ülésen részt vett Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter azt mondta: zászlóvivője lesz a Sportkórház megmentésére indult mozgalomnak.

A pekingi pozitívumok között szerepel, hogy egy felmérés szerint a szurkolók nem tartják kudarcnak a tíz érmet, hogy az eredményeket tiszta eszközökkel érték el a magyar versenyzők, s hogy 170 sportolónak sikerült indulási jogot szereznie. A Magyar Olimpiai Bizottság munkáját egyébként 22 szövetség kiválónak, illetve jónak értékelte.

Schmitt újra jelölteti magát

A tervezettnél előbb, tavasz helyett januárban kerül sor a tisztújító közgyűlésre MOB-ban. Schmitt Pál elnök jelezte, ismét jelölteti magát. „Érzek magamban annyi szellemi és fizikai erőt, hogy egy új környezetben, megfelelőbb állami támogatás mellett még egy ciklust vállaljak és jól esik a bizalom” – mondta az MTI kérdésére a MOB-elnök.

Az sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Suzuki a Magyar Olimpiai Bizottság gyémántfokozatú támogatójaként 45 darab gépkocsit biztosít versenyzőknek, edzőknek és szövetségi kapitányoknak. Elsőként – az új tulajdonosok között az egyetlen olimpiai aranyérmes – a sportlövő Igaly Diána vehette át az autó kulcsát. A járművek Casco és kötelező biztosítását 2012-ig, azaz a londoni ötkarikás játékokig az Uniqa állja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik