Élet-Stílus

Kívülről kapjuk el a hőt

Ha már tudjuk, mi az az U-érték, jöhet a falak szigetelése: aranyszabály, hogy csak kívülről. Energiatippek a FigyelőNeten.

Korábban már megismerkedtünk a szerkezetek hőszigetelő képességét számszerűsítő hőátbocsátási tényezővel az U-értékkel. A szigetelés lényege tulajdonképpen, hogy ezt az értéket próbáljuk minél alacsonyabbra visszaszorítani. De mennyi is az annyi?

A jelenlegi – nem túl szigorú – szabványok alapján a külső falak U értéke legfeljebb 0,45 W/m2K lehet, a tetőké 0,25-0,3 W/m2K. Ezek az irányszámok segíthetnek a szigetelőanyagok kiválasztásában, de meg kell jegyezni, a mai technológiával a szabványnál lényegesen alacsonyabb értékek is elérhetők.

Ne adjuk 10 centi alá

A szükséges szigetelés vastagsága mindig komoly kérdés. A főszabály az, hogy minél vastagabb, annál jobb, ez azonban nem fokozható a végtelenségig. Nagyon általános szabályként vehetjük alapul, hogy a szigetelés a falakon legalább 10-12, a tetőn pedig inkább 20-25 centiméter legyen. A pontosabb meghatározáshoz tájékozódjunk a gyártók által közzétett táblázatokból. Ezekből általában könnyen kiolvasható, hogy az adott termék mennyivel csökkenti a különböző falazatok hőátbocsátási tényezőjét.

A szigetelés vastagságán azért sem igazán éri meg spórolni, mert a szigetelőanyag ára általában kb. 1/3-a a teljes beruházási költségnek. A többit az állványozás, a munkadíjak, egyéb anyagok teszik ki. Egy pár centivel vastagabb anyag tehát nem fogja jelentősen megdrágítani a szigetelést, viszont nagyon sokat hoz majd vissza a gázszámlában – figyelmeztet az Energia Klub.

Így szigeteljük a tetőt

A mennyezet hőszigetelése a legegyszerűbb, házilag is elvégezhető feladat, ha padlás van fölötte. Ilyenkor a hőszigetelést egyszerűen csak le kell teríteni, és gondoskodni valamilyen egyszerű, járható borításról.

Tetőterek szigetelésénél ajánlatos olyan anyagot használni, amelynek kifelé eső oldala alumínium fóliával borított, hogy a nyári hősugaraktól védje a belső teret. A szerkezetben kialakuló páralecsapódás ellen védekezzünk a párafékező fóliával, amit a belső burkolat vagy a vakolat alá kell tenni.

A korábbi részekben a ház tervezéséhez, tájolásához, a megfelelő építőanyag kiválasztásához adtunk energiatakarékossági szempontokat, a jövő héten az energiatakarékos fűtési módokkal folytatjuk. Az előző témákat megtalálja a FigyelőNet Energiatippek aloldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik