Élet-Stílus

Skótok rendezik a foci Eb-t?

Varsói lapértesülés szerint elképzelhető, hogy a napokban kirobbant botrány miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elveszi a lengyelektől a 2012-es Eb rendezési jogát és Skócia lesz a házigazda.

Lengyelország Ukrajnával közösen kapta meg a kontinenstorna rendezési jogát, így ebben az esetben az ukránok is elveszítik a lehetőséget.

A Przeglad Sportowy című sportnapilap szerint az UEFA október 23-i zürichi ülésén az összes európai kupasorozatból kizárhatja a lengyeleket és búcsút mondhatnak az EURO-2012-nek is. Az újság szerint a skótok már jelentkeztek, hogy ebben az esetben örömmel házigazdák lennének: „Ha lehet egyedül, ha mégsem akkor Walesszel közösen…” – fogalmazott egy skót illetékes.

„Tisztában vagyunk a fejleményekkel, de ez az ügy nálunk nincs napirenden” – mondta a hírrel kapcsolatban Serényi Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnöke az MTI-nek.

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden közölte, hogy nem ismeri el a lengyel tagszervezet (PZPN) új irányítóit. Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn hívta vissza a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással. Az UEFA és FIFA állásfoglalásában viszont leszögezte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekinti legitimnek.

Kereszttüzben a lengyel sportminiszter (MTI/EPA)

Kereszttüzben a lengyel sportminiszter (MTI/EPA)

Drzewiecki döntését azzal indokolta, hogy a futballszervezet előzetes ígéreteivel szemben nem tette meg a szükséges lépéseket a korrupció megszüntetése érdekében, ezenkívül a PZPN alapszabályának több pontja jogellenes volt.

Fenyeget a Fifa

A lengyel kormánynak jövő hétfőig vissza kell állítania a helyi futballszövetség vezetését, ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti a szervezet tagságát.

A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, a nyomozás során eddig 117 személyt – klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket – vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával. A miniszter szerint ebben az ügyben sem járt el mind a mai napig megfelelően a szövetség vezetése.

Michal Listkiewicz munkájára ugyanakkor továbbra is számítanak a 2012-es Európa-bajnokság előkészítésében. Az UEFA többször figyelmeztette a házigazdákat a kandidálás során vállalt határidők betartására.

A 2012-es Eb-rendezést a lengyel-ukrán páros Olaszország és a magyar-horvát kandidálás előtt nyerte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik