Élet-Stílus

Örök fiatalság?

Az alakformáló, visszafiatalító eljárásokra óriási az igény, hiszen a megőrzött ifjúságnak nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen és az üzleti kapcsolatokban is egyre nagyobb szerep jut.

Tónusát vesztett arcbőr, fáradt vonások, megereszkedett pocak, tar koponya – ilyen külsővel még tudás és kapcsolatok birtokában is nehezebb egy üzleti tárgyaláson eredményt elérni, mint dús hajjal, megnyerő arcéllel, előnyös alakkal. A különféle szépészeti beavatkozások mostanra mindennapjaink részévé váltak. Egész iparág épült az igényekre: az esztétikai sebészek magánpraxisán kívül esztétikai bőrgyógyászatok, valamint kozmetikai és wellness-szalonok kínálják szolgáltatásaikat az átalakulásra vágyó pácienseknek, vendégeknek.


Örök fiatalság? 1

Megalapozatlan igény
A leglátványosabb és az egy-két hetes gyógyulást követően azonnali eredményekkel járó szépészeti beavatkozásokat a plasztikai-esztétikai sebészek végzik. Feltehetőleg bízunk mintegy 200 plasztikai-esztétikai sebészünk hozzáértésében, mert nem hagyjuk őket unatkozni. A becslések szerint évente mintegy 15–20 ezren keressük fel őket magánpraxisukban. Hogy pontosan mennyien, arra bejelentési kötelezettség hiányában senki nem tud választ adni, még dr. Molnár Csaba, a 145 tagot számláló Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) főtitkára sem. A plasztikai sebészek létszámával egyébként elértük az EU ajánlását: százezer lakosra kettő jut.

A beavatkozásokat csak olyan orvosok folytathatják, akik a végzettségüket követően szakmai tapasztalatokat szereztek. A diploma megszerzése után újabb öt év tanulással lehet elérni a sebész-alapszakképesítést, majd négy év múltán plasztikaisebész-szakvizsgát tenni, s ezt követően öt év gyakorlati idő letöltésével végezhet az orvos önállóan plasztikai-esztétikai beavatkozásokat.

Ennek ellenére előfordulnak kárigények. „Amerikához és a fejlett nyugati államokhoz hasonlóan nálunk is egyre gyakrabban megalapozatlanul lépnek fel ilyennel a páciensek” – indokolja az új jelenséget dr. Karvász Tamás, az MPHEST alelnöke. Szakmai szabálytalanság miatti károkozás elenyésző számban fordul elő. „Az általában peren kívüli egyezséggel lezáruló eljárások oka leggyakrabban a páciens nem megfelelő tájékoztatása, vagy az általa várt „csoda” elmaradása az eredmény tekintetében” – magyarázza Karvász Tamás.

Örök fiatalság? 1

Felelősségbiztosítás nélkül nem működhet magánpraxis. „Ilyet jelenleg csak egy biztosítótársaság köt” – tájékoztat Molnár Csaba. A kockázati közösségbe kevés plasztikai sebész tartozik.

A biztosító tehát csak akkor képes nyereségesen működni, ha magasan tartja a díjakat, ami viszont az orvosoknak jelent komoly anyagi megterhelést.

Ingyen is lehet
A plasztikai sebészet egyik jelentős területét a helyreállító műtétek alkotják, amelyek során a balesetek, betegségek miatt létrejövő rendellenességeket, torzulásokat állítják helyre. Ezeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben álló, jelenleg 56 ággyal működő négy plasztikai sebészeti, valamint néhány általános és baleseti sebészeti osztályon is el lehet végeztetni. Más a helyzet a szépészeti eljárásokkal. „Az OEP 2008. január elseje óta csak kivételes esetekben támogatja ezeket” – szögezi le dr. Gresz Miklós, az OEP vezető főtanácsosa.

A rendszerváltás óta folyamatosan bővülő magánpraxisban viszont a páciens maga tűzi ki, melyik testtáját és hogyan szeretné átalakíttatni. A magánorvos általában egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozik. Az állami intézmény kórházi, klinikai osztályán esztétikai célú beavatkozást végrehajtó magánorvos a személyzetet és a felhasznált anyagot fizeti, költségtérítéssel tartozik az intézménynek a kórterem, a műtő használatáért és az ellátásért. Több neves magánorvos a beavatkozásokat olyan bérelt vagy saját plasztikai magánklinikán végzi, ahol járóbeteg-ellátáson kívül úgynevezett egynapos beavatkozásra is lehetőség van.

Néhány esztétikai beavatkozás díja*

Emlőnagyobbítás (implantátummal együtt)
800 000–1 500 000 Ft
Arcfelvarrás 500 000–800 000 Ft
Hasplasztika 500 000–800 000 Ft
Orrplasztika 200 000–600 000 Ft
Hajbeültetés 400 000–600 000 Ft
*anyaggal, altatással

Magas árak
A magyar plasztikai sebészek nemzetközileg is elismertek. Nemcsak gyakorlottságuk miatt, hanem mert az új eljárások bevezetésében is élen járnak. „Újdonság például az úgynevezett FUE, a kihúzásos hajbeültetés” – mondja dr. Sikos Géza, a hajbeültetésre több mint 16 éve specializálódott Sikos Esztétikai, Plasztikai Sebészet tulajdonosa. „Alakformáló kezelések, lézeres és endoszkópos műtétek” – folytatja a sort Karvász Tamás. Kiemelt terület újabban az úgynevezett periorbitalis rejuvenatio, amely a szemkörnyék fiatalítását jelenti, több módszer kombinációjával.

Ezek után érthető, hogy nálunk gazdagabb országból érkező páciensek is szívesen felkeresik a magyar magánrendelőket. Már csak azért is, mert például egy Angliából érkező nőnek utazással, szállással, kórházi ellátással együtt is 40 százalékkal kevesebbet kell fizetnie a mellplasztikájáért, mint hazájában. Becslések szerint a magyarországi esztétikai sebészeket felkereső páciensek tíz százaléka külföldi. Egy részük a környező országokból érkezik, míg a többiek szervezett módon, csoportosan, főleg Angliából, illetve Írországból repülnek hozzánk.

Örök fiatalság? 1

Az esztétikai műtétek ára a magyar átlagfizetéshez képest meglehetősen magas. Ennek egyik oka az, hogy a berendezések drágák. „Egy túlnyomásos műtő klimatizálása baktériumszűréssel mintegy 35 millió forintba kerül” – kezdi a felsorolást Molnár Csaba. A műtőasztal ára hárommillió forinttól 30 millióig terjedhet, az altatógép 10–20 millió¬nál áll meg, és akkor még nem számoltuk az alapfelszereléshez tartozó egyéb dolgokat, például a műtőlámpákat, a különféle műszereket, a világítóeszközöket, a vérzéscsillapítókat. Ez együtt legalább 100 millió forint. A határ a csillagos ég, ha az igényes szakember például lézereket, endoszkópot, rádiófrekvenciás, ultrahangos vágókészülékeket is beszerez.

Beavatkozástól függően egy-kétszázezertől akár egymillió fölé is mehet egy-egy átszabás ára. A leggyakrabban végzett beavatkozások hölgyeknél a mellplasztikák, az alakformáló kezelések, a ráncfeltöltés; férfiaknál a kopaszság kezelése, a zsírleszívás, az orrplasztika. Minden öt páciensből négy a szebbik nemhez tartozik.

Egészséges hitel
A menedzserek jobban megengedhetik maguknak a mesterséges úton történő szépülést, és élnek is a jobb és fiatalosabb megjelenést segítő lehetőségekkel. Mégsem csak jómódúak adják egymásnak a kilincset az esztétikai sebészeteken. Főleg a nők kuporgatnak akár évekig azért, hogy megszépüljenek egy-egy műtétet követően. A költséges beavatkozásokra néhány éve már hitelt is fel lehet venni. Az egészségügyi hitelekkel foglalkozó MediCredit Zrt.-nél az összes ügyfél jó harmada esztétikai sebészeti műtétekre vesz fel pénzt.

A MediCredit szolgáltatását meg kell különböztetni az egészségpénztárak és a biztosítók termékeitől. Előbbi esetben először az egészségügyi szolgáltatásra kerül sor, a havi részletek fizetése csak ez után kezdődik. „A nálunk felvehető minimális hitelösszeg 200 ezer forint. Leggyakrabban 600–700 ezer forintot igényelnek tőlünk szépészeti beavatkozásokra a hitelfelvevők, míg más egészségügyi beavatkozásoknál körülbelül 350 ezret” – mondta el a FigyelőTrendnek Hartmann Krisztina, a cég vezérigazgatója.

Idén csökkent az esztétikai beavatkozásra hitelt felvevők aránya. Ennek okát a vezérigazgató asszony abban látja, hogy egyre nagyobb eladósodottságukat az emberek nem akarják egy nem feltétlenül szükséges orvosi beavatkozás miatt bővíteni.

Szike nélkül
„A plasztikai sebészeti beavatkozások mellett egyre nagyobb az igény a bőr minőségének javítására, erre elsősorban bőrgyógyászok specializálódnak” – említi dr. Varjú Gábor bőrgyógyász főorvos. A bőrfelületet megújító lézeres peeling és a kollagénhálózatot helyreállító, úgynevezett non-ablatív lézeres eljárások egyaránt népszerűek, hiszen a bőr tartását, feszességét állítják helyre, el¬tüntetik a zavaró pigmentfoltokat, értágulatokat.

A kozmetikumok közül a botoxszerű hatást eredményező ránctalanító és az öregedéssel járó hormonhatást kiegyensúlyozó fitoösztogénes krémek mellett a kaviáros és algás termékek a legdivatosabbak. Ezek kozmetikusoknál 10 és 30 ezer forint közötti áron kaphatók.

Ma már a kozmetikusok, testkezelők is egyre több gépet, berendezést használnak, amelyekkel tartós hatást érnek el. A kozmetikai gépek piacának éllovasai a Santemed Hungary Zrt., a Dr. Derm Equipment Kft. és a Center Kft. Az első főként a prémiumszegmensben ajánl hét gyártótól 48 készüléket. „Mára közel 200 magyarországi partnerünk kínál vendégeinek eredményes kezeléseket valamely berendezésünkkel” – tájékoztatta a FigyelőTrendet Walter Szabolcs, a Santemed kommunikációs vezetője.

„Az elmúlt másfél évtizedben több mint félezer hazai kozmetikus választotta a Sonoderm ultrahangos készüléket zsírbontáshoz és bőrfeszesítéshez – avat be a pia¬ci trendekbe Faludi Judit, a hazai készülékgyártó termékmenedzsere. – Az utóbbi időben a készülékeket elsősorban lízingre vagy pályázati konstrukcióban vásárolják meg tőlünk.”

Arc- és testápolásra ma már a becslések szerint mintegy 3000 létesítményben várják a vendégeket. Főként hölgyek érkeznek, hiszen az urak többsége még ma is tartózkodik a kozmetikusnál végzett, rendszeres bőrápolástól. De a jég megtörni látszik. Már évek óta működik a prémiumkategóriájú Masculin férfikozmetikai szalon, ahol az erősebb nem tagjait többek között hidroterápiás élménykabin, vákuumedzés és ránctalanító kozmetikai kezelések várják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik