Élet-Stílus

Messi és Nistelrooy mentett pontot

Az elmúlt spanyol pontvadászatának dobogósai idegenben diadalmaskodtak az ötödik fordulóban. A katalánok és a címvédő madridiak a hosszabbítás pillanataiban biztosították be a három pontot. A Villareal csak egy góllal verte az újonc, és még mindig pont nélküli Gijont.

A múlt héten a Gijon a Real Madrid otthonában szenvedett kiütéses vereséget, azt megelőzően pedig a Barcelona szórta meg a kiscsapatot. Az újoncnak az ötödik fordulóban sem volt könnyebb dolga, hiszen a tavalyi bajnokság ezüstérmesét fogadta hazai pályán. A Gijon-szurkolóknak nem lehettek vérmes reményeik, csak annak örülhettek, hogy ezúttal csak egy gólt kaptak. A mérkőzés egyetlen találatát a fiatal Rossi lőtte.

A madridi címvédőre a Gijon után egy jóval erősebb ellenfél várt a bajnokságban, ráadásul Bernd Schuster csapata idegenben csapott össze a Real Betisszel. A királyi gárda Heinze fejesével az első félidőben megérdemelten szerzett vezetést, a fordulás után viszont sokáig csak egy csapat, a Betis volt a pályán.

Marcelinho az 52. percben utolsó emberként felvágta az ellenfelét a tizenhatoson belül, és azonnal pirosat kapott. A teljesen jogos büntetőt Sergio Garcia végezte el, és a Casillasról kipattanó labdát másodjára a hálóba pofozta. A hátralévő percekben sorozatban szórakozta el a helyzeteit a hazai csapat, ahol egy buta szabálytalanság miatt a gólszerző Garcia idő előtt mehetett zuhanyozni.

Sokan már elkönyvelték a döntetlent, amikor Ruud van Nistelrooy a 91. percben eldöntötte a meccset. A holland egy gyors kontra végén Robbentől kapott remek passzt, betört a tizenhatoson belülre, felnézett, és a bal alsó sarokba helyezett. Győzelmükkel a madridiak maradtak egy ponttal lemaradva másodikak a listavezető Villareal mögött.

A Barcelona a nagy riválishoz hasonlóan megszenvedett a három pontért. Guardiola csapata a városi riválishoz, az Espanyolhoz utazott szombat este, és egy botrányos meccsről három ponttal térhetett haza. A vendéglátók egy gyanús góllal szerezték meg a vezetést, ám hiába reklamáltak Puyolék, a bíró nem vette észre, hogy Coro találata előtt a támadók egyszerűen belökték a kapuba Victor Valdest.

Az első félidő hajrájában Nene megkapta a második sárga lapját, így a hazai együttesnek emberhátrányban kellett átvészelnie a második félidő barcelonai rohamait. Xavi, Puyol majd Eto’o kísérleteit remekül hárította Kameni az Espanyol kapujában, majd a bírónak tíz percre félbe kellett szakítania a meccset, az Espanyol-szurkolók heves petárdázása, nézőtéri tüzek és rendbontások miatt.

Reakciók

A hosszabbítás perceiben ismét a bíróé volt a főszerep. Medina Cantalejo egy igencsak kérdéses büntetőt megítélt a Barcának, amit Messi gond nélkül értékesített. A televíziós visszajátszás arról árulkodott, hogy a Samuel Eto,o eleséséért befújt büntető jogtalan volt, mert a menteni akaró Espanyol-védő először a labdát érte el.

A legnépszerűbb sportnapilap, a Marca internetes oldalán vasárnap mindkét fél megszólalt, persze a maga szemszögéből értékelve a városi rangadót. A Barcához képest helyi kiscsapatnak titulált Espanyol elnöke, Daniel Sánchez Llibre a bírót szidta, több hibát, így a meccsdöntő tizenegyest is felróva Medina Cantalejónak, és így fogalmazott: “szégyen, hogy a bajnokságban a nagycsapokat segíteni kell, a Liga prostituálódott”. Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta, szerinte teljesen megérdemelték a győzelmet.

“Szót kért a rendőrség” is: a hatóságok bejelentették, hogy öt szélsőséges szurkolóját a Barcának őrizetbe vették, mivel az érintettek rakétákkal lőtték az Espanyol híveit a hazaiaknak fenntartott szektorokban.

Primera División, 5. forduló:


Espanyol-FC Barcelona 1-2


Gól: Ferran Corominas (20.), Thierry Henry (76.), Lionel Messi (95. tizenegyes)

Piros lap: Nene (45+2., Espanyol)

Real Betis-Real Madrid 1-2


Gól: Sergio Garcia (54.), illetve Heinze (19.), van Nistelrooy (91.)

Piros lap: Sergio Garcia (81.), illetve Marcelo (52., Real Madrid)

Sporting Gijon-Villarreal 0-1


Gól: Rossi (64.)



Vasárnapi meccsek:

Almería-Recreativo Huelva 17 ó
Athletic Bilbao-Getafe 17
Málaga-Valladolid 17
Numancia-Osasuna 17
Racing Santander-Real Mallorca 17
Valencia-Deportivo La Coruna 19
Atlético Madrid-Sevilla 21

Ajánlott videó

Olvasói sztorik