Élet-Stílus

Úszó-Eb Budapesten

admin
admin

2008. 09. 27. 11:14

A magyar főváros ad otthont a 2010-es úszó, műúszó, műró és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak. „Simán nyertünk" - mondta a magyar szövetség vezetője.

A nemzetközi szövetség (LEN) végrehajtó bizottsága (Büro) szombaton Zürichben ítélte oda a rendezési jogot a magyar fővárosnak, amely Róma és Moszkva ellenében győzött.

2006-ban Budapest sikeres Eb-t rendezett a Széchy Tamás Uszodában (MTI)

2006-ban Budapest sikeres Eb-t rendezett a Széchy Uszodában (MTI)

„Rendkívül kedvező fogadtatásra talált a pályázatunk, ráadásul a végrehajtó bizottság tagjaiban olyan jó emlékek élnek a 2006-os magyarországi Európa-bajnokságról, hogy nem volt vetélytársunk, és simán nyertünk” – mondta az MTI-nek a helyszínről Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A Budapesten, valamint a hosszútávúszók számára Balatonfüreden sorra kerülő vizes Európa-bajnokság 2010. augusztus 4-től 15-ig tart majd.

A MÚSZ tájékoztatása szerint Zürichben a Büro-tagok megkapták a kormánygaranciák másolatát, továbbá a Magyar Televízió (MTV) kötelezettségvállalását. Ezután megtekintették Budapest kampányfilmjét, amelyből kiderült, hogy hétfőn a magyar fővárosban járt Nory Kruchten, a LEN kincstárnoka (aki vasárnaptól minden valószínűség szerint a szervezet új elnöke lesz), és találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszterrel, akik személyesen nyújtották át neki a garanciákat.

A helyszínek nem változnak: az úszásnak és a szinkronúszásnak a Széchy Tamás Uszoda, a műugrásnak a szintén 2006-ra épült létesítmény, míg a hosszútávúszásnak a Balaton ad otthont.

A Margitsziget terhelését a jól bevált hajós szállítás mellett elektromos autókkal kívánja enyhíteni a Ruza József által vezetett szervezőbizottság.

Gyárfás Tamás a kampányfilmhez még annyit fűzött hozzá, hogy a szívet formázó logó, amelyet az Eb-t támogató Magyar Turizmus Rt. teljes egyetértésével vett át a szövetség, azt is szimbolizálja, hogy a szervezők szívvel-lélekkel végzik majd a munkájukat – nem pedig rutinból, ami egyébként is a legnagyobb veszély lehet egy esemény ismételt megrendezésénél.

Miután a pulit 2006-ban annyira megszerették a résztvevők, ezért a kabalafigura nem változik, csak a színe: 2010-ben nem fekete, hanem fehér lesz. Amikor Sven Folvik főtitkár viccesen felvetette, hogy milyen színű lesz a puli, ha Budapest 2016-ban is házigazda lesz, Gyárfás Tamás azt felelte: „pöttyös”.

A Bürónak ez volt az utolsó döntése: a vasárnapi kongresszuson új vezető testületet választanak, Gyárfás Tamás megpályázza a LEN alelnöki tisztét. „Bárhogy is végződik a vasárnapi szavazás, az, hogy tagságom időszaka alatt két Európa-bajnokság rendezése, illetve rendezési jogának elnyerése adatott meg, felemelő érzés” – mondta a magyar szövetség elnöke.

Nyilatkozatok

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya:
„Óriási fegyverténynek tartom, hogy megkaptuk a rendezési jogot megint, komoly sportpolitikai siker ez, amiben jelentős érdemei vannak a Gyárfás-Ruza elnök-főtitkár kettősünknek. Nyilván benne van a döntésben annak elismerése, hogy – talán nem tűnik elfogultságnak – kiváló volt a legutóbbi rendezés, olajozottan, gördülékenyen ment minden a 2006-os Európa-bajnokságon, respektálnak minket. A 2010-es viadal ráadásul nagy Eb-nek számít, amikor ez a főesemény, vagyis olyan évben kerül rá a sor, amikor se olimpia, se vb nincsen, tehát egész Európa ránk figyel majd.”

Cseh László, Peking háromszoros ezüstérmese:
„Nagyon örülök, hogy miénk lett az Eb, jó lesz megint hazai környezetben versenyezni. Remélem, két év múlva is telt ház lesz a Margitszigeten, amikor a szurkolók itthon láthatnak bennünket a minél jobb helyezésekért küzdeni.”

—-Negyedszer leszünk házigazdák—-

Magyarország immár negyedszer rendezhet úszó Európa-bajnokságot. Már az első Eb-nek – koránt sem mellékesen magyar ötletre, Donáth Leó kezdeményezésére – 1926-ban Budapest, pontosabban a Császár Uszoda adott otthont.

A második Eb-t 1958-ban a Margitszigeten bonyolították le, mindkét eseményen – mint ahogy 1997-ig valamennyi Eb-n – még a vízilabda is szerepelt a programban. A pólósok 1999 óta önállóan bonyolítják le saját Európa-bajnokságukat, így már szólóban került sor a 2001-es budapesti seregszemlére is.

A harmadik vizes – az úszók mellett a műúszókat, műugrókat és hosszútávúszókat mozgósító – kontinensviadalnak 2006-ban lehetett nagy LEN-dicséretet kiváltó rendezője Budapest úgy, hogy a nyíltvízi maratonisták a Balatonon versenyeztek.

A 2010-es, újabb nagymedencés – tehát 50 méteres uszodába kiírt – Európa-bajnokág elnyerésében nyilván szerepet játszott, hogy a magyar főváros sikeres vendéglátója volt a 2005-ös ifjúsági úszó Eb-nek, s „besegített” a friss sportdiplomáciai győzelembe az is, hogy Debrecen ugyancsak kitett magáért a 2007-es rövidpályás úszó Európa-bajnokság házigazdájaként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.