Élet-Stílus

Focireform: Európa Liga és 24 csapatos Eb

Megszűnik a labdarúgó UEFA-kupa, pontosabb átalakul: jövőre új névvel, új logóval és némi módosítással rendezik meg a sorozatot, továbbá 2016-tól az eddigi 16 helyett 24 válogatott szerepel majd a kontinenstornákon.

A korábbi információknak megfelelően az Európai labdarúgó szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága elfogadta az a tervezetet, amely szerint átnevezik az UEFA-kupát – következő szezonban már Európa Liga néven rendezik meg a sorozatot.

Az UEFA azt reméli, hogy az új névvel, az új logóval és az eszközölt módosításokkal a második számú európai kupaviadal visszanyeri régi, mára kissé megkopott tekintélyét.

Az Európa Ligában 48 csapat a BL-hez hasonlóan csoportokban oda-visszavágós alapon küzd majd meg egymással. Két selejtezőkör után 12 négyes csoportba sorolják a klubokat.
Az első két helyezett jut tovább, és hozzájuk csatlakoznak a Bajnokok Ligájából kiesett csoportharmadikok. A 32 csapat ezután egyenes kieséses rendszerben folytatja tovább.

Focireform:  Európa Liga és 24 csapatos Eb 1

„Biztos vagyok abban, hogy a változtatások új lendületet adnak ennek a történelmi sorozatnak, amely az UEFA-nak és az európai labdarúgásnak is kiemelten fontos” – így az UEFA vezetője, Michel Platini.

A Vásárvárosok Kupája (VVK) utódjaként életre hívott UEFA-kupát az 1971/1972-es szezonban rendezték meg első alkalommal – a 2008/2009-es évadban pedig utoljára kerül sor erre a sorozatra. Majd ezután jön az Európa Liga.

24 csapatos lesz az Eb

Arról is döntés született, hogy 2016-tól 16 helyett 24 válogatott részvételével rendezik meg a kontinenstornákat.

Az új rendszerű Eb-n a fináléban hat négyes csoportban kezdődnek a küzdelmek, mindegyik négyesből az első két-két helyezett, illetve a négy legjobb harmadik jut tovább.
A kontinenstornákon az eddigi 31 helyett 51 meccsre kerül sor.

Az Európa-bajnoki selejtezőket változatlanul ötös, illetve hatos csoportokban kívánja megrendezni az UEFA, de ezek pontos kiírását később ismerteti az európai szövetség.

Nálunk tesztelhet az UEFA

Michel Platini elnök UEFA végrehajtó bizottságának bordeaux-i ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, a nemzetközi szövetségtől megkapták a hozzájárulást, így hamarosan Szlovéniában, Cipruson és Magyarországon minitornákon próbálják ki, hogyan működnek együtt a bíróval az asszisztensek az új szisztémában. Vágner László, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar szövetséget még senki sem kereste hivatalosan ezzel a kéréssel. „Természetesen mindenre nyitottak vagyunk, és ha az UEFA felkér minket egy ilyen kísérletre, nagyon szívesen veszünk részt benne.”

Egyelőre nem változtatnak

Az európai szövetség (UEFA) úgy döntött, továbbra is Lengyelország és Ukrajna feladata, hogy megrendezze a 2012-ben esedékes Európa-bajnokságot. Az UEFA illetékesei ugyanakkor figyelmeztették a vezetőket: gyorsítaniuk kell a tempón, hogy időben elkészüljenek mindennel.

„Ha Kijevben és Varsóban nem készülnek el időben a stadionok, akkor másik házigazdát kell keresnünk – nyilatkozta Michel Platini UEFA-elnök. „Ezenkívül gyorsítani szükséges az autópályák, szállodák és repülőterek építésének ütemén is.”

A sportvezető hozzátette: elképzelhető, hogy a tervezett nyolc helyett csak hat városban lesznek mérkőzések, de – mint mondta – mindezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha a két fővárosban elkészültek az arénák. Korábbi cikkünk itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik