Élet-Stílus

Díjat nyert a meg nem valósult kormánynegyed

A budapesti kormányzati negyed terve nyerte el ötszáz induló közül az első díjat a Holcim Foundation for Sustainable Construction (Alapítvány a Fenntartható Építészetért) európai pályázatán.

A svájci székhelyű multinacionális cementgyártó alapítványa másodszor hirdette meg a fenntartható építészet pályázatát. Előbb a világ öt régiójában – Észak- és Dél Amerika, Afrika, Európa, India és Ausztrália – értékelik a regionális pályázatokat, majd a nyertesek automatikusan bekerülnek a 600 ezer dolláros díjazású világversenybe, amelynek jövőre lesz az eredményhirdetése.

A most zárult európai versenyre 500 pályázat érkezett, köztük 26 Magyarországról. A nyertes pályamű annyiban más, mint a Magyarországon nemzetközi zsűri előtt múlt évben nyertes terv, hogy jobban hangsúlyozza a kormányzati negyed környezetét, vagyis a Teréz-negyedet rekonstrukcióját, a Nyugati pályaudvar vágányainak a lesüllyesztését, valamint a Nyugati tér megújítását – mondta Janesch Péter, a tervező csapat vezetője. A második terv készítésében közreműködött a Team 0708 tervezőiroda is. A zsűri is kiemelte értékelésében az egész városrészre kiterjedő rehabilitációt.

Fegyverneky Sándor országos főépítész a díjátadó után elmondta, hogy amikor a “köz” építési megrendelést ad, akkor követendő értéket közvetít. Ilyen érték volt a kormányzati negyed terve, amely nem volt megjelenésében kirívó, és reagált a környezet kihívására. Ezért kár, hogy nem épült meg – nyilvánított véleményt az országos főépítész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik