Élet-Stílus

Haladékot kapnak a rendezők

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága csütörtökön és pénteken tárgyal a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeiről. Lapértesülések szerint nem valószínű, hogy már most elvennék a lengyelektől és az ukránoktól a tornát.

Az UEFA végrehajtó bizottságának (vb) 13 tagja jelenleg is tárgyal Bordeaux-ban, ahol a 2012-es kontinenstorna mellett az Eb-mezőny bővítéséről is dönthetnek. Az utóbbi kérdésben lapinformációk szerint nincs vita, azt viszont a bizottság egyik tagja, a német Gerhard Mayer-Vorfelder sem tudta megtippelni, hogy milyen megoldás születhet az előbbi problémára.

Jókora késésben

A vb tavaly a magyar-horvát, illetve az olasz kandidálással szemben Lengyelországnak és Ukrajnának ítélte a 2012-es torna rendezési jogát, a leendő házigazdák azonban komoly gondokkal küzdenek. A pályázati anyagban vállalt határidőket eddig nem sikerült betartani, a legtöbb helyszínen nem kezdődött el az elengedhetetlenül szükséges autópályák, nemzetközi repülőterek és szállodák építése, de komoly lemaradások vannak a stadionok terén is.

A modell (alul) és a valóság júliusban (imago)

A modell (alul) és a valóság júliusban (imago)

„Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Előbb meg kell ismernünk a helyszíni szemléről készült jelentést” – így Mayer-Vorfelder.

Elégedetlen az elnök

Az UEFA elnöke júliusban személyesen vette szemügyre a munkálatokat a két országban. Tapasztalatairól nem igen beszélt Michel Platini, szűkszavúan annyit jegyzett meg, hogy az előkészületek nem a várt szinten állnak. Platini a szervezőket több ponton is elmarasztaló jelentését csütörtökön mutatta be a vb tagjainak.

Az UEFA elnöke nyáron többször kijelentette, hogy a szövetségnek nincsen vészforgatókönyve. „Tiszteletben tartjuk azon döntésünket, hogy négy év múlva Lengyelországba és Ukrajnába látogat az európai futballelit. De ha nem lesz stadion a két fővárosban, akkor nem lesz torna” – mondta Platini. A sajtóban már többször is felmerült Németország és Spanyolország, mint lehetséges beugró, de ezeket az információkat az UEFA egyelőre határozottan cáfolta.

Halogatnak

Pénteken délig tart a vb ülése, de biztosra vehető, hogy egyelőre nem veszik el a két kelet-európai országtól az Európa-bajnokságot. Kiszivárgott információk szerint Lengyelország és Ukrajna újabb haladékot kaphat, hogy behozhassa a lemaradását.

Ezenkívül várhatóan döntés születik arról, hogy 2016-tól az eddigi 16 helyett 24 válogatott részvételével rendezzék meg az Eb-t. A javaslatot az előzetes egyeztetések alapján az UEFA valamennyi tagországa támogatta, ezért várhatóan a vb is hozzájárul a módosításhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik