Élet-Stílus

Hamilton-ügy: elutasították a fellebbezést

Hétfőn Párizsban az FIA fellebbviteli bírósága újra megvizsgálta Lewis Hamilton belgiumi büntetését. A McLaren erősen érvelt, de teljesen feleslegesen, ugyanis a motorsportszervezet egy nap kivárás után úgy döntött, hogy a fellebbezés nem tárgyalható.

Lewis Hamilton a Belga Nagydíjat a pályán ugyan megnyerte, de futam után két órával a versenybírók 25 másodperces büntetéssel sújtották, így végül csak a harmadik helyen végzett. A mclarenes a büntetést azért kapta, mert az utolsó körökben Kimi Räikkönennel folytatott csatájában a célegyenes előtti sikánt levágva került a világbajnok elé, s bár visszaengedte, de az így szerzett előnyt kihasználva előzött.

Az F1-es szakértők és a rajongók egy része felháborítónak érezte a büntetést, míg a pilóták egyöntetűen úgy látták, hogy Hamilton előnyt szerzett Spában, hiszen ha normálisan vette volna be a kanyart, semmiképpen sem kerülhetett volna olyan közel a Ferrarihoz, hogy a célegyenes végén előzni tudjon. A McLaren természetesen fellebbezett, az FIA pedig hétfőn meg is tárgyalta az ügyet.

A párizsi tárgyaláson először is arra keresték a választ, hogy egyáltalán van-e helye a fellebbezésnek, ugyanis a bokszutca-áthajtásos büntetéseket – amit ebben az esetben a futam leintése után értelemszerűen időbüntetésre váltottak – elméletileg nem lehet támadni. A McLaren azonban a tavalyi Japán Nagydíjra hivatkozott precedensként, amikor a Toro Rosso pilótája, Vitantonio Liuzzi esetében már elfogadott fellebbezést az FIA egy hasonló büntetésnél.

Maradt az élen, de minimális az előnye (AP)

Maradt az élen, de minimális az előnye (AP)

Az öt döntőbíró meghallgatta a McLaren jogi képviselőjét, a csapat igazgatóját, Martin Whitmarshot, majd délután magát Hamiltont is. A McLaren a tárgyaláson bemutatott egy hangfelvételt is, amely a csapat sportigazgatója és a Belga Nagydíj versenyigazgatója, Charlie Whitinggal még a futamon folytatott beszélgetését tartalmazta, és amelyen az FIA tisztviselője kétszer is rendben lévőnek nevezte az esetet. Whiting a tárgyaláson már azt mondta, hogy az eset alaposabb vizsgálata után úgy látja, hogy az előnyt nem adta vissza megfelelően a mclarenes.

Hamilton a meghallgatáson elmondta, hogy őszintén úgy érezte, hogy helyesen cselekedett, amikor visszaadta Räikkönennek a pozíciót, a McLaren pedig a telemetria adataival támogatta meg ezt, amelyek szerint a pilóta a célegyenesnél 6,7 km/órával lassabb volt a világbajnoknál.

A hétfői tárgyalás végén jelezték, hogy a döntést ma hirdetik ki, amire egészen délutánig várnunk is kellett, de nagyjából teljesen feleslegesen, az FIA fellebbviteli bírósága ugyanis úgy döntött, hogy a McLaren fellebbezése a fentebb már említett okok miatt nem fogadható el, így az ügyet érdemben – érdemi vallomások és viták után! – nem bírálták el.

A Belga Nagydíj eredménye így maradt a régiben, a Felipe Massa nyert, Nick Heidfeld a második lett, míg az időbüntetéssel Hamilton a harmadik helyet szerezte meg. A világbajnokságban így a mclarenes pilótának 76, míg ferraris ellenfelének 75 pontja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik