Élet-Stílus

Pars még nem olimpiai ezüstérmes

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága vasárnap elnapolta a kalapácsvetésben olimpiai ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon ügyének tárgyalását. A két atlétának doppingolás miatt kell felelnie.

A fehérorosz kalapácsvetőnek a pekingi olimpiai döntőt követően levett mintájában túlságosan magas volt a tesztoszteronszint, és amennyiben a NOB fegyelmi bizottsága bűnösnek találja őket, elveszthetik az ötkarikás érmeiket, és ez esetben az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülhet.

Erre azonban még várni kell; a fehérorosz kalapácsvetők vasárnap ugyan megjelentek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i székházában, de ügyük tárgyalását elnapolták.

A NOB úgy döntött, október 17-ig ad lehetőséget Gyevjatovszkijnak és Tyihonnak arra, hogy további – bizonyítékokkal alátámasztott – magyarázatot adjon arra, miért volt mintájában magas a tesztoszteronszint.

Vagyim Gyevjatovszkij elveszítheti az ezüstérmét

Vagyim Gyevjatovszkij elveszítheti az ezüstérmét

„Várunk és reménykedünk. Tudjuk, hogy tiszták vagyunk, de most nem tehetünk mást, mint várunk az információkra” – így Gyevjatovszkij a több mint háromórás meghallgatás után.

Nyilatkozat

Gyulai Márton, a magyar szövetség (MASZ) főtitkára:
„A MASZ nagyon csalódott, hogy nem született döntés, pedig a verseny már öt hete volt. Elfogadhatatlannak tartom, hogy az olimpia döntő után két hónapot kell várni arra, hogy a felmerült doppingesetet a NOB tisztázza.”

A fegyelmi testületnek joga van kizárni a sportolókat, ugyanakkor dönthet úgy is, hogy továbbküldi az ügye(ke)t a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik