Élet-Stílus

Orosz dominancia Tokióban

Egy kivétellel „színorosz” elődöntőt játszanak a tokiói női tenisztornán. Az oroszok közül - nagy meglepetésre - épp az olimpiai bajnok Jelena Gyementyjeva búcsúzott idő előtt; őt a szlovén Katarina Srebotnik múlta felül.

A Gyementyjevát két sima játszmában kiverő szlovén sikere annál kiemelkedőbb, hogy a selejtezőből küzdötte el magát az elődöntőkig.

Srebotnik Szvetlana Kuznyecovával mérkőzhet majd a döntőbe kerülésért. Az ötödik helyen rangsorolt orosz a volt világelső Jelena Jankovicsot búcsúztatta – négy perc híján két és félórás meccsen.

Jankovics nem tudta visszaszerezni a világelsőséget (Getty)

Jankovics nem tudta visszaszerezni a világelsőséget (Getty)

A legutóbb a US Openen döntőt játszó, s tokiói diadala esetén ismét világelsővé előlépő Jankovics ugyanis magabiztosan kezdett, az első szettet 6:2-re megnyerte.

A kiegyenlítettebb második játszmában fordult a kocka, Kuznyecova nagy csatában 7:5-re nyert, míg a mindent eldöntő harmadikban 5:5-ig fej fej mellett haladt a két rivális, ekkor azonban az orosz – a találkozó során negyedszer – megnyerte a szerb adogatását.

Az utolsó játékban Kuznyecova 40-30-as vezetésénél Jankovics hibázott, a hálónál az orosz viszont nem: s így ő lépett tovább.
„Tudtam, hogy a harmadik játszmában agresszívebben kell játszanom ahhoz, hogy én legyek a továbbjutó. Ha nem vállalod a nagyobb kockázatot, pezsgőt sem iszol” – árulta el ars poeticáját Kuznyecova.

Szafina három játszmában múlta felül az észt Kanepit (AP)

Szafina három játszmában múlta felül az észt Kanepit (AP)

Honfitársától eltérően Nagyja Petrova rendkívül könnyedén, 1 óra 13 perc alatt nyert a hatodik helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska ellen, míg utolsóként a negyedik kiemelt Dinara Szafina biztosította a helyét a legjobb négy között – s így ő lesz Petrova ellenfele az 1,34 millió dollár összdíjazású keménypályás torna elődöntőjében.

Tokió, női torna
Negyeddöntő:
Szafina (orosz, 4.)-Kanepi (észt) 6:4, 6:7, 6:2
Srebotnik (szlovén)-Gyementyjeva (orosz, 3.) 6:3, 6:4
Petrova (orosz)-A. Radwanska (lengyel, 6.) 6:3, 6:0
Kuznyecova (orosz, 5.)-Jankovics (szerb, 1.) 2:6, 7:5, 7:5

Az elődöntőben:
Szafina (orosz, 4.)- Petrova (orosz)
Kuznyecova (orosz, 5.)-Srebotnik (szlovén)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik