Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró

A hétvége legnagyobb sztárja a rocktörténet egyik megkerülhetetlen legendája, de lesz ígéretes flamencócsillag, izgalmas jazz, képzőművészeti utcabál és biobúcsú is.

A hétvégén nem ígérnek jó időt, ezért ismét jó választás lehet, ha valamelyik koncert-, vagy moziteremben sáncoljuk el magunkat, hogy ne a mínuszokkal és a borús idővel foglalkozzunk. Lesz modern flamenco, jazz-zenekar operaénekessel, lüktető jazzfesztivál, képzőművészeti túra és biobúcsú is. Mindemellett jó filmeket és egy igazán szórakoztató műsort is találtunk a tévében, ha mégsem merészkednénk ki a szutykos őszbe.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?



Menjek…



Péntek, szeptember 19.



….modern flamencóra a Millenárisra

A Rennaisance Me! program őszi, kiemelt fellépője Spanyolország ifjú üdvöskéje, a La Shica együttes. Az egyik legfinomabb fúzióját játsszák a közel ezeréves (andalúz) Flamencónak, amely formáját a mór behatás és a klasszikus gitárdarabok keresztezésével megénekelt történetek adják. A zenekart a klasszikus flamenco megújítójaként tartják számon Spanyolországban, lévén a hozzáadott zenei elemek tovább színesítik az egyébként rögzített szabályok alapján játszható zenét. A flamencót és hiphopot ötvöző zenekar tavalyi bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy ötezer példányban kiadott első lemezüket néhány hónap alatt elkapkodták a boltokból, a megjelenést követő womexes fellépésük pedig hatalmas szakmai sikert aratott, amelynek hatására a legkomolyabb fesztiválokra kaptak meghívást. Azonnal „istállójába” kerültek a Carlinhos Brown, Khaled és temérdek egyéb gigasztárral foglalkozó menedzsmentnek.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1







…az opera és a jazz találkozására a Müpába

A brazil Edson Cordeiro operaénekes a drezdai Klazz Brothersszel állt össze egy rendkívüli projektre. A Klazz Brothers évek óta kísérletezik a komoly- és a könnyűzene közötti árkok betemetésével, és nem is sikertelenül, hiszen Classic Meets Cuba című albumukból több mint kétszázezret adtak el. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy hova szárnyalnak most Cordeiro hangjával!


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


A zenekari kíséretben lényegében egy standard jazztrió – zongora, bőgő és dob – hallható, Cordeiro négyoktávos hangterjedelme és repertoárja azonban nem ismer határokat. Olyan természetességgel kötődik csokorba flamenco, bossa nova, gospel, jazz, rhythm and blues, popzene és opera, mintha mindig is ugyanarról a tőről fakadtak volna.

—-Szombat, szeptember 20. – Falk Art Fórum, …Blood, Sweat & Tears—-



…a Falk Art Fórumra

A belvárosi Falk Miksa utca és a környező utcákból álló művészeti negyed szeptember 20-án, szombaton ismét a művészetkedvelő gyalogosoké lesz. Idén azonban már nemcsak a képzőművészet és a régiség iránt érdeklődőket várják a szervezők, de a színházért rajongók is részt vehetnek egy különleges évadnyitó ünnepségen. A Kulturális Örökség Napján idén első alkalommal, szakértő építész vezetésével sétát tehetnek az érdeklődők, és betekinthetnek néhány különösen szép Falk Miksa utcai bérház lépcsőházába, udvarába, rejtett zugaiba. Szintén első alkalommal egy hagyományteremtő színházi bemutatkozás lesz látható a Fórumon. Az első „vendégszereplő” a József Attila színház társulata, amely itt nyitja meg évadját, és színpadi-, valamint az utca teljes hosszán zajló programokkal várja a művészetkedvelőket.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1





…Blood, Sweat & Tears-koncertre

A híres churchilli idézetről elnevezett zenekar a rocktörténet egyik megkerülhetetlen legendája. Pedig az alapító billentyűs, Al Kooper csupán „ugródeszkának” szánta a zenekart. Úgy gondolta, összehoz néhány dzsessz- és rockzenészt, akikkel pár koncert alatt összeszedhet annyit, hogy New Yorkból továbbállhasson Londonba. Ő az első album megjelenése után el is hagyta a Blood, Sweat & Tearst, társainak zöme azonban együtt maradt és az énekes David Clayton-Thomasszal, illetve a fúvósok élére álló Lew Soloff trombitással kiegészülve új lemezt készített. Ez az egyszerűen csak Blood, Sweat & Tearsnek nevezett korong hét hétig vezette az amerikai sikerlistát; olyan örökzöldeket tartalmazott, mint a Spinning Wheel, a You’ve Made Me So Very Happy és a When I Die; egy év alatt kétmillió példányban kelt el, és az év lemezeként Grammy-díjat kapott.

—-Vasárnap, szeptember 21. – Mol Jazz, Biobúcsú—-

…Mol Jazz zárására a Müpába



2008-ban szeptember 17. és 21. között ismét megrendezik a Mol Jazz Fesztivált, amely az évek során egyedülálló rangú és jelentőségű ferencvárosi eseménysorozattá vált. A sorozat legfontosabb helyszíne a Közraktárnál lévő nagysátor és a Nehru-partnál horgonyzó dzsesszhajó, a nyitó- és a zárókoncert pedig a Művészetek Palotájában zajlik. A fesztivál hangulatát idén is nagyban meghatározza, hogy a Ráday utcai kávéházak (Fotocella; Jaffa; Paris, Texas; iF; Fecske), valamint a Pinceszínház, a Sanyi és Aranka Színház és a Hotel Ibis ingyenes koncertekkel várják a fesztivál késő este is zenére vágyó vendégeit. Most vasárnap lesz a rendezvény zárókoncertje, ahol fellép Winand Gábor, Ramón Valle, Eric Vloeimans, valamint a Stéphan Oliva & François Raulin Quintet.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


…Biobúcsúra a Pecsába



Másodszor rendezik meg a Biobúcsút. Az ingyenes rendezvény megnyitójára 10 órakor kerül sor a Szabadtéri Színpadon, majd a búcsúk hagyományainak megfelelően az egésznapos rendezvényt ökumenikus szertartás keretében megáldják a történelmi egyházak képviselői. A nap folyamán a látogatók ismeretterjesztő és népszerűsítő előadásokat hallgathatnak a biotermékekről, a biotermékek fogyasztásának előnyeiről, jótékony hatásairól, valamint értékeiről neves szakemberek előadásában.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


A Nagyszínpad mellett gyereksarok is lesz, ahol felnőtt felügyelet mellett szórakozhatnak a gyerekek. A színpadi programokkal párhuzamosan egész nap biovásárral várják a látogatókat. A rendezvény „Biokonyháján” bio alapanyagokból készült ebédet is fogyaszthatnak a látogatók.

Bővebben a Wellnes Cafén >>

—-…moziba – Itt a legújabb Star Wars-epizód—-

Amellett, hogy a héten folytatódik a legismertebb filmszaga (Star Wars: A klónok háborúja), igaz animáltan, jönnek a zsaruk és a bosszúállók (Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van!, Leo), a drogozó tanárok (Fél Nelson) és a párkapcsolati nyertesek és vesztesek (A spanom csaja).

Bővebben


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


—-…wellnesselni—-

Zsírégetés és csapatépítés egyben a 4. ABLON Business Run versenyen

A Városligetet szombat délután a hazai cégek dolgozóiból verbuvált futócipős csapatok lepik majd el. 2. alkalommal rendezik meg az ABLON business Runt!

Helyszín:Szeptember 20. szombat

Időpont: Budapest Olof Palme sétány

A rendezvényről bővebben olvasnál? Katt ide!

+1 programelőzetes

szeptember 22. hétfő
Nemzetközi Autómentes Nap

Bringások lepik el az országot a Nemzetközi Autómentes Napon. Koncertek, kerékpáros programok országszerte.
Helyszínek: Budapest, Baja, Berettyóújfalu, Debrecen, Eger, Érd, Gyöngyös, Győr, Kaposvár, Miskolc, Orosháza, Pécs, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár

—-…maradjak …tévézni—-



Péntek, szeptember 19.

21:50
m2



Anthony Zimmer



Anthony Zimmert, a zseniális bűnözőt a világ valamennyi rendőrsége üldözi. Senki sem tudja, hogy néz ki, de Akermannek, az elszánt zsarunak van egy aduásza a többiekkel szemben: tudja, hogy Zimmer mindent kockára tenne csak azért, hogy újra láthassa Chiarát (Sophie Marceau). Épp mielőtt a fiatal nő találkozhatna a rejtélyes bűnözővel, kap egy üzenetet Zimmer kézírásával. Hogy üldözőit lerázza, Chiarának meg kell környékeznie egy vadidegen embert, és úgy kell tennie, mintha ő lenne az, akit mindenki el akar kapni. Chiara Françoist, a teljesen átlagos férfit szúrja ki, akit teljesen rabul ejt a nő közeledé se, és nem is sejti, micsoda szörnyűségek várnak rá. Francois és Chiara a manipulációk és fondorlatok közepette csak akkor jön rá, hogy csupán parasztok egy életveszélyes sakkjátszmában, amikor már majdnem késő.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1





Szombat, szeptember 20.

22:05
m1



Beugró

A tévében már régóta nem volt olyan üdítő jelenség, mint a Beugró című műsor. Kicsit aggódtunk is, amikor a TV2 döntött a megszüntetéséről. Aztán szerencsére kiderült, hogy nem hintették be sóval a helyét, hanem a királyi tévén megjelent. A műsor lényege a négy színész, akik négy székkel bármit megoldanak: ha kell a Marsra szállnak, ha kell, háborúkat nyernek vagy egy pillanat alatt megdöntik a fagyitornyozás rekordját. Rudolf Péter, Pokorny Lia, Szabó Győző és Kálloy Molnár Péter a rögtönzésekre alapuló játékokban újabb és újabb fordulatokba rántják egymást és történeteiket. Szem nem marad szárazon a könnyeztető röhögéstől.


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


Vasárnap, szeptember 21

20:00
TV2



Spangol – Magamat sem értem


Menjek vagy maradjak – Blood Sweet & Tears vagy Beugró 1


Adam Sandler ezúttal nem egy idióta vígjátékban szerepel, hanem egy igazán érzelemgazdag filmben játssza a főszerepet John Claskyt, aki bármit megtenne a családjáért. Jól menő főszakácsi állásának köszönhetően el is halmozza őket mindenféle földi jóval, többek között egy nyári lakkal Malibun, amihez természetesen egy lélegzetelállító házvezetőnő is jár. Csakhogy az új alkalmazott, a Mexikóból emigrált Flor (Paz Vega) egy mukkot se tud angolul, a Clansky család pedig a spanyollal áll hadilábon. Flor és lánya egy szebb élet reményében jött Amerikába, ám a látszat ellenére az élet Clanskyéknál sem fenékig tejfel. Flor elhatározza, hogy leküzdi a nyelvi nehézségeket és latin temperamentumát kihasználva ráncba szedi a zűrös famíliát: megtanítja nekik, hogy az ember életében a család a legfontosabb dolog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik