Élet-Stílus

5500 milliárdba kerülne egy budapesti olimpia

Bár a főváros mai állapotát elnézve nem tűnik úgy, hogy minden adott volna egy olimpia megrendezéséhez, a Budapesti Olimpiai Mozgalom és a városháza is optimista; szerintük a magántőke bevonásával egyáltalán nem lenne álom, hogy 2020-ban Budapest legyen az olimpia helyszíne – írja a Népszabadság.

A főváros szerint egy Duna menti olimpia volna a legelőnyösebb – idézte fel a lap a főváros főépítésze által egy kerekasztal-beszélgetésen elmondottakat. Beleznay Éva úgy véli, a játékok fő helyszíne a Puskás Ferenc Stadion volna, a 16 ezer ember befogadására képes olimpiai falu Csepel északkeleti szigetcsúcsán épülne. A médiafalu a Lágymányosi hídtól délre, a Soroksári út és a Kis-Duna között kapna helyet. Sportverseny-helyszínként jöhet szóba az óbudai gázgyár, a Hajógyári-sziget, a Városliget, a Fehér út környéke (főként a BNV területe) és a Kopaszi-gát is.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) városfejlesztési főpolgármester-helyettes szerint a szükséges infrastruktúra kiépítése és felújítása mindösszesen több mint 5000 milliárd forintba kerülne, magának az olimpiának a megrendezése pedig ötszázmilliárdba.

A magyar fővárosnak 2011-ben kell benyújtania az olimpiai pályázatot, a kandidálók közül két évre rá hirdetnek győztest. Bienerth Gusztáv, az olimpiai törvényt előkészítő Budapesti Olimpiai Mozgalom felügyelőbizottsági tagja szerint biztos, hogy a kelet-közép-európai régió a közeljövőben olimpiát rendezhet, a kérdés, hogy Prágában, Varsóban vagy Budapesten lesz-e a világverseny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik