Élet-Stílus

Véget ért a paralimpia

Szekeres Pál és Mató Gyula is a nyolcaddöntőig jutott el a kerekes székes kardvívók versenyében a pekingi paralimpia zárónapján. A magyarok egy arany- és öt bronzéremmel az éremtáblázat 49. helyén zárták a játékokat.

A szerdai selejtezőből Mató Gyula három győzelemmel és két vereséggel, Szekeres Pál pedig két sikerrel, valamint három elveszített asszóval került fel a tizenhatos főtáblára.

Innen azonban egyik magyarnak sem sikerült továbblépnie, mindketten nagy küzdelemben 15-12-es vereséget szenvedtek.
Szekerest hongkongi, Matót lengyel vívó búcsúztatta. Ezzel Mató a 11., Szekeres a 12. helyen fejezte be a játékokat.

Szekeres Matóval együtt a nyolcaddöntőben búcsúzott (MTI)

Szekeres Matóval együtt a nyolcaddöntőben búcsúzott (MTI)

A kardozók viadala volt a fogyatékkal élők olimpiájának befejező versenyszáma. A játékokat látványos záróünnepély zárta le.

A magyarok összesen egy arany- és öt bronzérmet nyertek, ezzel a 49. helyen végeztek az éremtáblázaton, összesen 76 ország versenyzői végeztek dobogós helyen. Az élen Kína zárt (88 arany, 68 ezüst, 52 bronz), megelőzve Nagy-Britanniát (42, 29, 31), valamint az Egyesült Államokat (36, 35, 28).

„Tizenegy érmet vártam, és ez benne is volt a csapatban. Azt látni kell, hogy a riválisaink négy éve folyamatosan készültek, nálunk viszont ehhez idén júniustól voltak adottak a feltételek. Kampányszerűen készültünk, komoly eredményekhez, ahhoz, hogy ne csak 33-an, hanem esetleg 50-en szerezzenek kvótát, folyamatosan szükség van azokra a körülményekre, amelyek nekünk két hónapig álltak rendelkezésünkre” – nyilatkozta
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

Gömöri hozzátette: egyértelműen kiemelkedett a csapatból Sors Tamás, aki úszásban egy arany- és két bronzérmet nyert, illetve Szekeres Pál, aki 43 évesen is bronzérmes lett tőrben.

A sportvezető szerint: „a kínaiak fantasztikus házigazdák voltak, nagyon nehéz lesz ennél jobban szervezett, jobb hangulatú játékokat rendezni. Szinte minden verseny telt ház előtt zajlott, képtelenek voltak hibázni a házigazdák”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik