Élet-Stílus

Nagy visszatérők a BL-ben

Szerdán két korábbi győztes, a Bayern München és a Juventus is visszatér a Bajnokok Ligájába, miközben a Zenit és a BATE Boriszov bemutatkozik a legjobbak között. A címvédő Manchester United pedig rögvest rangadóval kezd.

E-csoport: rangadóval kezd a címvédő

A címvédő Manchester Unitedre kezdésnek rögtön egy nehéz meccs vár, hiszen a spanyol bajnokságban legutóbb második Villarrealt látja vendégül. Ráadásul szombaton rangadót veszített a bajnokságban a Liverpoollal szemben, és három mérkőzés után csupán négy ponttal áll. Tovább tetézi a gondokat az Old Traffordon, hogy Michael Carrick legalább hat hétre kidőlt és Dimitar Berbatov is sérüléssel bajlódik, míg Paul Scholes eltiltása miatt nem szerepelhet a Villarreal ellen.

Ugyanakkor az Eb után bokaműtéten átesett Cristiano Ronaldo rendbe jött, így az előző szezonban összesen 42 gólt szerző portugál sztár legalább a kispadra leülhet. A Villarreal az Osasuna elleni döntetlennel kezdte a bajnokságot, a hétvégén azonban már győzött – a Deportivo 1-0-ás „lelépésével” hangolt a BL-ütöközetre. Sérült azonban a spanyoloknál is akad, nem is egy: Nihat Kahveci és a MU-ban is megfordult Giuseppe Rossi fájós combja miatt marad távol a szerdai meccstől.

A csoport másik találkozóján a legutóbbi két kiírásban a legjobb 16 közé jutott Celtic Glasgow a legrangosabb az elitbe 13 év után visszatérő Aalborgot fogadja. A dán gárda a bosnyák Modrica és a litván Kaunas legyőzésével jutott el idáig.

F-csoport: Bukarestben vizitál a Bayern

A nagy csapatok közül szintén szerdán kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligájába egy év szünet után visszatérő Bayern München, amely a román Steauához látogat az első fordulóban. Az Eb-n megsérült Franck Ribery ugyan meggyógyult és jól teljesít az edzéseken, Jürgen Klinsmann úgy döntött a román fővárosban még nem küldi pályára a francia sztárt.

„Túl korai lenne még neki ez a meccs” – indokolt a vezetőedző. A klubelnök Karl-Heinz Rummenigge a BL-rajt előtt arról beszélt, hogy a csapat nagyon motiváltan feszül neki a sorozatnak. „Egy év távollét után nagyon fontos milyen eredménnyel térünk vissza, nem utolsósorban egy idegenbeli győzelem hatalmas lökést adna a folytatásra” – magyarázta Rummenigge.

Jürgen Klinsmann edzőként most debütál a BL-ben (AP)

Jürgen Klinsmann edzőként most debütál a BL-ben (AP)

A Steaua a Bayern Münchennel ellentétben tavalyi is BL-ben szerepelt, igaz, elég vérszegény produkciót nyújtott, ugyanis a Sevillával, az Arsenallal és a prágai Slaviával szemben mindössze egy pontot szerzett.

Az F jelű négyes másik mérkőzésén a Bajnokok Ligájában „törzsvendég” Olympique Lyon a nyitányon az UEFA-kupában tavaly egészen az elődöntőig jutott Fiorentinával csap össze.

A firenzeiek fennállásuk során másodszor lépnek színre a BL-ben, utoljára az 1999/2000-es kiírásban szerepeltek a legrangosabb klubsorozatban. Amíg a házigazda franciáknál több fontos játékos, Fabio Grosso, Francois Clerc, Kader Keita, Joan Hartok és Clement Grenier sem léphet pályára sérülés miatt, addig a Fiorentinánál csak egy neves hiányzó van, a Ciprus elleni világbajnoki selejtező óta a vállát fájlaló Alessandro Gamberini.

G-csoport: Adebayorra nagyon figyelnek Kijevben

A G jelű kvartett favoritja, az angol Arsenal a Dinamo Kijev otthonában kezd. A nyáron a Marseille-től igazolt francia Samir Nasri bokasérülése miatt kihagyja az ukrajnai összecsapást, a bombaformában lévő, Blackburn Rovers ellen 4-0-ra megnyert főpróbán mesterhármast jegyző Emmanuel Adebayor ugyanakkor ott lesz a csapatban – a kijeviek nagy bánatára.

„Ismerjük a togói csatárt, tudjuk, hogy életveszélyes a kapura, mégsem állítunk rá egy külön embert. Adebayor pálya minden pontján feltűnik, ám nekünk mindig lesz olyan játékosunk, aki figyelni fog rá” – magyarázta Jurij Szemin, az ukránok vezetőedzője. A szakvezető bízik abban, hogy a csapata feledteti a tavalyi harmatos BL-szereplést, amikor is nulla ponttal, 4-19-es gólkülönbséggel utolsó lett a négyesében.

A csoport másik találkozóján két olyan együttes – az FC Porto és a Fenerbahce – feszül egymásnak, amelyik tavaly túlélte a csoportkört. A portugálok a legjobb 16 között búcsúztak végül, míg a klubtörténelmet író törököknek a Chelsea elleni negyeddöntő jelentette a végállomást. A szakemberek szerint e két csapat a második helyért harcolhat a G csoportban.

H-csoport: egyelőre homályos a kép

A H jelű kvartettben nehéz megtippelni, hogy melyik két csapat kerülhet a kiesés szakaszba. Ide kapott besorolást a BL-be két év után visszatérő Juventus, a Real Madrid, az előző szezonban az UEFA-kupát, majd az Európai Szuperkupát is megnyerő Zenit, valamint a hozzá hasonlóan Bajnokok Ligája-újonc, a nagy meglepetésre főtáblára jutott fehérorosz BATE Boriszov.

Az első körben a Juventus Zenitet, a Real a BATE Boriszovot fogadja. „Nehéz csoportba kerültünk, s rögtön egy nagyon kemény meccs vár ránk, ám ezzel semmi probléma sincs. Ez a Bajnokok Ligája” – mondta Dick Advocaat, a Zenit holland trénere. „Ha a Juventusnak jó napja, bárkit megverhet, mi azonban megpróbálunk komoly gondot okozni a torinóiaknak. Óriási siker az UEFA-kupa megnyerése, ennek ellenére azt mondom, hogy kiscsapatnak számítunk ebben a mezőnyben.”

Ha így van, mit mondjon a BATE Boriszov, amely első fehérorosz csapatként jutott el a csoportkörig. A selejtezőben a Valur Reykjavíkot, Anderlechtet és Levszki Szófiát búcsúztatta. „Elvben a BATE a legkönnyebb ellenfelünk, ugyanakkor nem árt óvatosnak lennünk. Nyilvánvalóan csak a győzelemmel lehetünk elégedettek” – jegyezte meg Bernd Schuster, a Real Madrid német szakvezetője. A királyi együttes eddig kilencszer jutott a csúcsra a legrangosabb európai kupaporondon, de 2002 óta nem került a trónra, tavaly a legjobb 16 között búcsúzott.

BL, csoportmérkőzések, 1. forduló
E-csoport:
Manchester United (angol)-Villarreal (spanyol), 20:45
Manchester, Old Trafford. Vezeti: Stark (német)

Celtic Glasgow (skót)-Aalborg (dán), 20:45
Glasgow, Celtic Park, Vezeti: Trefoloni (olasz)

F-csoport:
Steaua (román)-Bayern München (német), 20:45
Bukarest, Steaua Stadion. Vezeti: Bo Larsen (dán)

Olympique Lyon (francia)-Fiorentina (olasz), 20:45
Lyon, Stade de Gerland. Vezeti: Fröjdfeldt (svéd)

G-csoport:
FC Porto (portugál)-Fenerbahce (török), 20:45
Portó, Estádio do Dragao. Vezeti: Layec (francia)

Dinamo Kijev (ukrán)-Arsenal (angol), 20:45
Kijev, Lobanovszkij Stadion. Vezeti: Medina Cantalejo (spanyol)

H-csoport:
Juventus (olasz)-Zenit (orosz), 20:45
Torinó, Stadio Olimpico. Vezeti: De Bleeckere (belga)

Real Madrid (spanyol)-BATE Boriszov (fehérorosz), 20:45
Madrid, Bernabéu Stadion. Vezeti: Hamer (luexmburgi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik