Élet-Stílus

Vettel az új Schumacher

Máris az új Schumacherként és mindenképp csodagyerekként emlegetik Németországban a 21 éves Sebastian Vettelt, aki vasárnap minden idők legfiatalabb versenyzőjeként nyerte meg a Forma-1 monzai futamát.

Németországnak több mint 700 napot kellett várnia egy újabb hazai versenyző győzelmére, s a Toro Rosso pilótája minden várakozást felülmúlt. Az már előzetesen ismert volt, hogy az eső, illetve a nedves és csúszós pálya Vettelnek kedvez.

S bár a hivatalos futam előtti napon ugyancsak esőben szerezte meg a pole-t, a győzelemre szinte senki nem számított. Még a rendkívül rokonszenves, fiatal heppenheimi versenyző sem, aki apró gyermekként a szülői házban szívta magába az autó, illetve a versenyzés iránti rajongást, s ifjúként mindig is a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher volt a példaképe.

Minden idők legfiatalabb futamgyőztese (Galéria)

Minden idők legfiatalabb futamgyőztese (Galéria)

Vasárnap délután a televízió előtt több millió német szurkolta végig a futamot, és nem hitt a szemének, amikor Vettel a finn Kovalainen és a lengyel Kubica előtt elsőként ért a célba, megszerezve ezzel pályafutása első GP-győzelmét.

Amit televíziós nyilatkozatában maga Michael Schumacher is hihetetlennek, ugyanakkor bravúros győzelemnek nevezett.
S hétfőre kiderült az is, hogy Vettelt és Schumachert immár többéves barátság köti össze.

A 39 éves legenda hosszú idő óta egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy egyengesse és segítse az ifjú titán pályafutását, s rendszeresen tanácsokkal látta el őt. Ráadásul együtt játszanak az F1-es versenyzők futballcsapatában.

Schumacher szerint egyébként korai még arról beszélni, hogy Vettel lesz majd az új világbajnok, de adottságai kétségkívül megvannak hozzá. Továbbá ambíciói, eltökéltsége és szerénysége is. Amúgy igazi show-tehetség, mindenekelőtt hangutánzóként már több televíziós műsor vendége volt. Franz Beckenbauert és Boris Beckert például kísértetiesen utánozza.

Maga Schumacher egyébként 23 éves volt, amikor első futamát nyerte, a második helyen pedig a 22 éves futamgyőztesek, Fernado Alonso – 2003-ban Budapesten – és Lewis Hamilton állnak. Vettel így már mindenképp Grand Prix-történelmet írt, s Bernie Ecclestone F1-es főnök szerint minden esély megvan arra, hogy a „történelemírást” a jövőben sem hagyja abba.

—-Sajtóvisszhang – Csillag született—-

Németország
Bild:
„Van egy új Schumink! A csodagyerekünk 714 nappal Michael Schumacher sanghaji diadala után ismét győzelmet szerzett Németországnak. Ő az F1 legifjabb futamgyőztese és a szakértők egybehangzó véleménye szerint a holnap bajnoka.”

Stuttgarter Zeitung:
„Monza királyi pályáján tegnap valóra vált egy mese. Sebastian Vettel a Toro Rossóval megnyerte élete első futamát és ezzel az autósport elitkategóriájának legfiatalabb győztese lett. Már az szenzációszámba ment, hogy Vettel megszerezte a pole pozíciót, de az, hogy magán a viadalon sem engedett senkit maga elé, bombaként robbant a száguldó cirkuszban.”

Abendzeitung:
„Az új hős leszakította a sztárokat, majd apja karjaiban zokogott. Az olasz esőben Vettel minden szuperautót maga mögött hagyott és rajt-cél győzelmet aratott. Vettelissimo!”

Svájc
Neue Zürcher Zeitung:
„Felnőtt a Schumi-bébi. A 21 éves németben sokan a jövő világbajnokát és Michael Schumacher utódját látják.”

Tagesanzeiger:
„A Svájcban élő Sebastian Vettel nemcsak a Toro Rosso pilótája, hanem – ifjú kora ellenére – gondolkodója is.”

Blick:
„Sebastian Vettel letette a mestervizsgát.”

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
„Vettel-show. Egy történelmi diadal. Nincs kétség: új csillag született. A Forma-1-nek új meséje van: Seb az új fenomén. Vettel úgy vezet, mint Prost.”

Corriere dello Sport:
„Monza a csúcsra repítette a kis németet. Schumacher utódja minden idők legfiatalabb futamgyőztese.”

La Gazzetta di Modena:
„Vettel meglepett, a Ferrari csalódott.”

Nagy-Britannia
The Times:
„Csillag született: Sebastian Vettel történelmet írt.”

The Guardian:
„Vettel sokkolta a Forma-1-et a monzai esőben aratott mesteri győzelemmel.”

Ausztria
Kronen-Zeitung:
„Kettős siker: a csodagyerek Sebastian Vettel és az osztrák-olasz istálló első győzelme.”

Der Standard:
„Vettel minden idők egyik legnagyobb Forma-1-es szenzációját szolgáltatta.”

Die Presse:
„Élete legszebb napja”

Spanyolország
El País:
„Vettel monzai, fényes sikere Alonso korrekordjának végét is jelentette.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik