Élet-Stílus

A kosaras lányok ott lesznek az Eb-n

A magyar női kosárlabda-válogatott hosszabbítás után megverte a horvátokat az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában, így legjobb csoportharmadikként egyenes ágon kijutott a lettországi Eb-re.

Az augusztusban 76-58-ra megnyert soproni találkozó egyenes folytatásaként 6-1-re elhúzott a magyar csapat, amelynek 10-12 pontos győzelemre lett volna szüksége Eszéken ahhoz, hogy a legjobb csoportharmadikként kvalifikációhoz jusson.

A 8. percben már az ígéretes 12-22 állt az eredményjelzőn, főként Fegyverneky és Vajda jóvoltából. A második negyedet már nem sikerült 14 ponttal megnyerni, ám a félidőben a nagyórán álló 19 pontos különbséggel (26-45) már alighanem a lefújáskor is elégedettek lettek volna a vendégek.

Az első 20 percről sokat elárul, hogy 9-17 volt a mezőnykosarak aránya, ráadásul a házigazdák négy triplakísérletéből egy sem hullott a mieink gyűrűjébe.

Térfélcsere után a megtorpanó magyarok hét perc alatt mindössze két pontot hoztak össze, eközben a horvát gárda 9-et termelt, így váratlanul ismét szoros lett a meccs. Cakic remeklése révén a negyedik szakasz elején 40-52 volt az állás, majd a horvátok 4:40 perccel a vége előtt átvették a vezetést.

Sikerrel járt a Rátgéber-csapat (MTI)

Sikerrel járt a Rátgéber-csapat (MTI)

Ivezic szórta a triplákat, a húszpontos előnyt elherdáló Rátgéber-csapat pedig kétségbeesetten futott az eredmény után. A magyar hármas-kísérletek sorra pattantak vissza a gyűrűről, s mivel 40 perc elteltével 60-60-ra álltak a felek, jöhetett a hosszabbítás. Ebben nálunk főként Fűrész villogott, akinek vezérletével végül összejött a tízpontos siker.

Közben a másutt befejeződött mérkőzések összegzéséből kitűnt, csak az ukránokat kellett „figyelni”, akiknek kosárhányadosa – a dobott pontok elosztva a kapottakkal – 1,1005 volt. A magyarok 1,1035-nél álltak meg, éppen annyival nyertek, amennyivel „kellett”, így ők jutottak ki legjobb csoportharmadikként egyenes ágon a jövő júniusban Rigában sorra kerülő Eb-re. A női válogatott utoljára 2003-ban vett részt kontinenstornán.

C csoport, 8. forduló:
Horvátország-Magyarország 62-72
(14-28, 12-17, 14-7, 20-8, 2-12) – h. u.
A magyar pontszerzők: Fegyverneky 20, Bujdosó 17, Vajda 12, Fűrész 10, Englert 4, Horti 4, Ujhelyi 3, Vida 2

A csoport másik mérkőzésén:
Románia-Franciaország 71-72

A csoport végeredménye:
1. Franciaország 15 pont
2. Szlovákia 13
3. Magyarország 13
4. Horvátország 10
5. Románia 9

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt

Út az Eb-re

A négy csoport 19 válogatottjából az elsők és másodikok automatikusan továbbjutottak a jövő nyári, lettországi Eb-re, hozzájuk csatlakozik a legjobb harmadik együttes (azaz Magyarország). A fennmaradó 10 gárdából a jobbik hat januárban pótselejtezőt vív, melyből ketten ugyancsak kijutnak a kontinensviadalra, a többi négy pedig osztályozót játszik, és két csapat csúszik le a B divízióba. Az Eb-n alanyi jogon vesz részt a házigazda Lettország, továbbá a 2007-es Európa-bajnokságon elért helyezése alapján Oroszország, Spanyolország, Fehéroroszország és Csehország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik