Élet-Stílus

Bolt 9,55-öt is futhatott volna Pekingben

Norvég tudósok szerint a jamaicaiak klasszis vágtázója, Usain Bolt 9,55 másodperc alatt is le tudta volna futni a százméteres távot a pekingi olimpián, amennyiben a célba érkezés előtt nem saját ünneplésével van elfoglalva.

Az oslói egyetem elméleti asztrofizika tanszékén elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy mivel a jamaicai sztár 85 méternél diadalittasan a levegőbe emelte karját és a mellét döngette, jelentősen veszített a sebességéből. A kutatók szerint, ha végig a futásra koncentrál, 9,55 alatt teljesíthette volna a távot.

Más kérdés, hogy így is 9,69-re módosította korábbi, 9,72-es világcsúcsát. Glen Mills, Bolt edzője a 100-as döntő után úgy vélekedett, tanítványa ujjongás nélkül 9,52-re lett volna képes.

Túl korán kezdett el ünnepelni (Wikipedia)

Túl korán kezdett el ünnepelni (Wikipedia)

A 22 esztendős atléta, aki az olimpia óta megkapta a „Villám” becenevet, Pekingben három aranyérmet nyert, ráadásul 100 és 200 méteren, valamint a 4×100-as váltó tagjaként is világrekordot repesztett.

„Nincs határ. Bármi lehetséges. Nagyon keményen dolgozom, s igyekszem kihozni magamból a maximumot” – válaszolt Bolt arra a kérdésre, hogy vajon a jövőben képes-e tovább gyorsulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik