Élet-Stílus

Armstrong a nyolcadik Tour-sikerre hajt

Ami hétfőn még csak valószínű volt, kedden biztossá vált. Az amerikaiak kerékpáros klasszisa, Lance Armstrong ugyanis bejelentette a visszatérését, és jövőre harcba száll a nyolcadik Tour de France-győzelméért.

„Örömmel jelentem be, hogy úgy döntöttem, visszatérek a profi kerékpársporthoz, miután ezt megbeszéltem a gyerekeimmel, a csalásommal és barátaimmal” – mondta Armstrong, aki pályafutása folytatását missziónak tekinti, tudatosítani szeretné az emberekkel, hogy mekkora csapást jelent a rákbetegség.

„Ebben az évben csaknem nyolc millióan hallnak majd meg rákban világszerte, itt az ideje, hogy szembenézzünk ezzel a problémával” – tette hozzá a texasi, akinél 1996-ban hererákot diagnosztizáltak, és a betegség átterjedt a tüdejére és az agyára is. Csodával határos módon életben maradt, majd 1999 és 2005 között minden évben megnyerte a Tour de France-t.

A szakemberek szerint annak köszönheti páratlan sikersorozatát, hogy a gyilkos kór leküzdése mentálisan megerősödött, továbbá a betegség után máshogy épült fel az izomzata, 10 kilóval könnyebben tért vissza, így kitűnő „egynapos” versenyzőből a hegyek királya lett. Ráadásul – bár sokan doppingszerek használatával gyanúsították – sohasem produkált pozitív mintát, míg vetélytársai és segítői közül többen fennakadtak a rostán.

Visszatér! (BBC)

Visszatér! (BBC)

Armstrong 2005-ben, hétszeres Tour-győztesként vonult vissza. Az azóta eltelt időben többször rajthoz állt a New York-i és a bostoni maratonon. Nem mellékesen: mindannyiszor kitűnő idővel, három óra alatt ért célba. Arról, hogy sokat nem veszített erejéből, az is árulkodik, hogy a múlt hónapban második lett egy százmérföldes hegyikerékpáros viadalon.

„Most is ugyanolyan jól érzem magam a kerékpáron, mint korábban” – jegyezte meg Armstrong, aki a visszatérése kapcsán nyíltan kijelentette, nyolcadszor is megszeretné nyerni a francia körversenyt. Egyelőre kérdéses, melyik csapatnál folytatja, illetve, hogy a Tourt megelőzően hol, milyen versenyen indul. Erről a tervek szerint szeptember 24-én, New Yorkban számol majd be.

Ugyanakkor kézenfekvőnek tetszik, hogy az Astana mezében láthatjuk újra, hiszen korábbi főnöke, jó barátja, Johan Bruyneel, továbbá több korábbi csapattársa is ezt az alakulatot erősíti.

A karaván egyébként örömmel veszi Armstrong visszatérését, a vélemények egybevágnak korábbi vízhordójának, George Hincapie-nek nyilatkozatával: „Ez nagyszerű hír. Lance-szal sokkal érdekesebb lesz a Tour. Ő bárkinél többet tett a sportért, nemcsak Amerikában, az egész világon.”

Nem csak Armstrong készül a visszatérésre, hanem az eltiltását 2009. január 30-án letöltő amerikai Floyd Landis is, akit doppingvétség miatt utólag megfosztottak a 2006-os Tour-on megszerzett győzelmétől. A 32 éves kerekes az amerikai Health Net-Maxxis csapat színeiben próbálja meg folytatni karrierjét.

Nem számít a kor

Lance Arsmtrong szeptember 18-án tölti be a 37. életévét, ám szerinte nem számít a kor. „Néztem az olimpiát, és azon az idősebb sportolók nagyszerűen teljesítettek. Dara Torres ötvenméteres gyorsúszásban 41 évesen, anyaként is bebizonyította, hogy az álmokat meglehet valósítani. Ezüstérmes lett. Vagy ott van Constantina Tomescu-Dita, aki 38 esztendősen győzött a maratonon. Komoly sport fiziológusok állítják, az csak a feleségek meséje, hogy idősebb korban nem vagy képes kiugró teljesítményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik