Élet-Stílus

Nem értékeli az olimpiát a Nemzeti Sporttanács

Vitray Tamás, a Nemzeti Sporttanács leköszönt elnöke semmilyen körülmények között nem kíván foglalkozni a magyar sportolók pekingi olimpiai szereplésének értékelésével.

Daróczi Dávid kormányszóvivő augusztus 24-én úgy nyilatkozott, hogy a kormány a Nemzeti Sporttanácstól kér értékelést a pekingi magyar szereplésről.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt a feladatot egyáltalán elvégzi-e a testület, mert a Nemzeti Sporttanács élére hétfőn felkért Sárközy Tamás is úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja értékelni a pekingi szereplést, mivel álláspontja szerint az a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) feladata.

A tanácsot 2004-es megalakulása óta vezető Vitray Tamás sem értékel.
„Még június 19-én beadtam a lemondásomat a Nemzeti Sporttanács elnöki tisztségéről mind a köztartásági elnök, mind a miniszterelnök úrnak. Egyrészt azért tettem így, mert már 76 éves vagyok, másrészt nem vagyok teljesen egészséges”.

„A lemondásomat Sólyom László július 24-i hatállyal el is fogadta. Mivel már nem vagyok funkcióban, semmilyen körülmények között nem kívánok foglalkozni az olimpiai értékeléssel” – tette hozzá a korábbi televíziós személyiség, aki a sporttörvény szerint társadalmi munkában látta el a testület vezetését, s ezért a tevékenységért díjazást nem kapott.

Vitray megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint a Nemzeti Sporttanács működésének éves költségvetése 6,5 millió forint.

Vitray Tamás nem kíván foglalkozni az olimpiai értékeléssel (MTI)

Vitray Tamás nem kíván foglalkozni az olimpiai értékeléssel (MTI)

Ebből fedezik a tanács ügyvezetésével megbízott Komlósi Gábor és egy nyugdíjas, félállású titkárnő bérét, valamint az ülések megszervezésével és lebonyolításával járó egyéb költségeket.
„Az ügyvezető és a titkárnő a teljes adminisztrációt ellátta, ők készítették elő az üléseket, küldték szét a meghívókat és készítették el a jegyzőkönyveket. Ha ezeket a feladatokat figyelembe vesszük, egyáltalán nem nagy összeg, amit ezért kaptak” – jelentette ki Vitray, aki elmondta, hogy a Nemzeti Sporttanács évente tízszer ült össze, pedig a törvény csak évi négy tanácskozást írt elő.

Bár a leköszönő elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanácsnak nem sikerült határozatokat hoznia, mert az üléseken nem volt meg a szükséges részvételi létszám, a testület működésének átfogó értékelésétől elzárkózott.

„Erről nem kívánok nyilatkozni. Információt szolgáltatok, de véleményt nem alkotok” – zárta rövidre Vitray.

Csurka Gergely, a Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője elmondta: a Nemzeti Sporttanácstól függetlenül a MOB saját maga készít elemzést, és ezenkívül a sportszövetségek is megteszik ezt. A MOB elnöksége október 3-án tartja soron következő ülését, a közgyűlést pedig október 18-ra hívták össze. Mindkét tanácskozáson a pekingi ötkarikás játékok értékelése áll középpontban.

A MOB tájékoztatása szerint az olimpián részt vett sportágak szakszövetségeinek szeptember 17-ig kell benyújtaniuk az elnökségük által jóváhagyott, részletes, elemző jelentéseiket, amelyekben 12 kérdésre kell választ adniuk.

Mindenekelőtt a felkészülési programban kitűzött eredményességi célokat és azok teljesítését, valamint a versenyzők, csapatok teljesítményének értékelését, az eredményesség vagy a sikertelenség okainak őszinte, tárgyilagos feltárását várják el.

Az elnökség a jelentések összegzése mellett a csapatiroda tájékoztatóját is megtárgyalja, majd a közgyűlésen jóváhagyják a szereplés végső értékelését.
„A MOB saját elemzésének és a szövetségek értékelésének szintézisét a MOB-elnökség terjeszti a közgyűlés elé jóváhagyásra” – tette hozzá Csurka Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik