Élet-Stílus

A Manchester City arab dzsinnje

Még csak 31 éves, de a világ 100 legbefolyásosabb arab személyeinek a listáján az idén már a 16. helyre tornázta fel magát. A Manchester City futballcsapat megvétele okán pedig a brit sajtó is már napok óta ízlelgeti a nevét. Ő nem más, mint Szulejmán al-Fahim, aki magát csak buldózerként jellemzi.

Az „abu-dzabi Donald Trump”, „az új Roman Abramovics” – ilyen és hasonló jelzőkkel illeti a világsajtó Szulejmán al-Fahimot (teljes nevén: Szulejmán Abul Karim Mohamed al-Fahimot), aki az Emirátusok-beli iparmágnások legfiatalabb generációjához tartozik. Miben rejlik a sikerének a titka? Röviden: szereti a versenyt és szeret győzni.

Tiniként már tőzsdézett

A Dubaiban született Szulejmán al-Fahim korán bekapcsolódott az üzleti életbe: már 11 éves korától apja gyógyszerészeti cégénél dolgozott esténként az iskola után. Először csak a gyógyszertári kasszában állt, majd egyre feljebb lépett a ranglétrán, és idővel az alkalmazottakat irányította. 14 évesen már anyja nevében tőzsdézett, egy évvel később pedig az ingatlanpiacon is megvetette a lábát.

Az új Abramovich

Abramovics riválisa (forrás: The First Post)

Már akkoriban is volt üzleti érzéke, hiszen az apjától autóvásárlásra kapott zsebpénzből terepjáró helyett egy jóval szerényebb SEAT-ot vett, a maradékot pedig a tőzsdén fektette be. Nem tett rossz lóra: fél évvel később ugyanis egy Land Rover és egy Jeep Grand Cherokee boldog tulajdonosa lehetett, a befektetései ugyanis jól jövedelmeztek. 18 évesen a sportbefektetésbe is belekóstolt: megalapította a Szulejmán al-Fahim Csoportot, amelyet a sportolás támogatására hozott létre az Egyesült Arab Emirátusokban. Az üzleti sikerek mellett azonban tragédia árnyékolta be az életét: 22 évesen magára maradt bátyjával, mivel a szülei és öccse egy autóbalesetben az életüket vesztették Dubaiban.

Milliárdos projektek

A családi tragédia azonban még keményebb üzletemberré faragta a fiatalembert, aki úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban kezd új életet. A tengerentúlon doktori fokozatot szerzett ingatlanbefektetési ismeretekből, majd MBA-fokozatot pénzügyből. 2003-ban megnősült, majd két évvel később visszatért az Emirátusokba és megalapította a Hydra Properties céget, amely rohamléptekkel bekerült az Öböl-menti országok 50 vezető ingatlanfejlesztési társasága közé.

Két évvel később már több milliárd dolláros szerződéseket nyert el a vállalata, amelynek a projektjei Abu Dzabin, Dubain és az al-Reem szigeten kívül Mexikóban (Mazatlan) is még javában futnak. Ám mostanság új befektetési lehetőségek után keresgél Panamában, Costa Ricában, valamint nyugat- és kelet-európai országokban. Sőt, már gondoskodott a következő generációról is: három gyermekét is az ingatlanbefektetés felé kívánja terelni.

Üzleti filozófiája

„Tedd meg azt, amiben hiszel, még ha mások szerint tévedsz is. Cégként egyedit kell teremteni, annak ellenére is, ha mindenki azt mondja, hogy az ingatlanfejlesztésben ezt nem lehet meglépni. A tapasztalatom szerint, hogyha egyedit teremt az ember, akkor sikeressé válhat.”

Üzleti tevékenységének eredménye már most megmutatkozik: 2007-ben Visionary Award díjjal jutalmazták. A világ 100 legbefolyásosabb arab személyeinek a listáján a tavalyi 77. helyről 2008-ban már a 16. helyre tornázta fel magát. Saját elmondása szerint állandóan úton van: egyfolytában Dubai és Abu Dzabi között ingázik, havonta több mint 3 hetet repülőgépen tölt.

Sztárokkal feszít

A szülőhazájában már bebiztosított háttérrel tért vissza az USA-ba, új befektetési lehetőségek után kutatva, melyeket végül a médiában talált meg. Az „arab Donald Trump” olyan valóságshow-műsort dobott a piacra, amelyben ő is szerepel: az idén tavasszal indult Hydra Executives című üzleti jellegű valóságshow-nak ugyanis nemcsak a producere, hanem egyúttal a házigazdája is.

Arab kézben a City (fotó: F.C.)

Arab kézben a Manchester City (fotó: F.C.)

A tévéműsor valójában egy ingatlanbefektetési valóságshow-nak tekinthető, amelyben a 16 jelölt (8 amerikai, 8 angol) Abu Dzabiban 16 héten keresztül versenyez egymással, hogy megvalósíthassák ingatlanbefektetési terveiket. Szulejman al-Fahim pedig kulcsszereplőként és műsorvezetőként elbírálja majd a 16 hét végén az 1 millió dolláros nyereményre pályázókat. Amikor pedig nem műsort vezet, szívesen mutatkozik A-listás hollywoodi sztárok (például Demi Moore, Pamela Anderson, Ashton Kutcher, Leonardo Di Caprio, Katherine Heigl) oldalán, akár egy estély, avagy egy ebéd alkalmával.

Foci, foci és sakk

Az ingatlanbefektetések mellett az idén a fociba is beszállt: az Abu Dzabiban felépített Hydra City nevű városrészben egy futballakadémiát hozott létre, amelyet az Inter nagyágyúi irányítanak. A futball iránti érdeklődése igen széles körű: szponzorálja a dubai sporttévét, a Costa Rica-i focicsapatot és a német Bundesligát.

A sport terén a foci mellett a sakk a másik szerelme. Hétévesen kezdett játszani, és hétvégenként is kitartóan gyakorolt. Kilencévesen korosztályában a világ 5. legjobb játékosa volt. Üzletemberként először csak sakktornákat szponzorált, majd Taleb Muszát, az Egyesült Arab Emirátusok sakkbajnokát, illetve hat női sakkjátékost is. Jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének az elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik