Élet-Stílus

Magyar világcsúcs Pekingben

Sors Tamás 100 m pillangón a versenyek nyitónapján fantasztikus világcsúccsal (59.34 mp) megszerezte a magyar csapat első aranyérmét a pekingi paralimpián.

Remekül kezdődött a magyarok számára a pekingi paralimpia: a versenyek nyitónapján a 17 éves Sors Tamás fantasztikus, 59.34 másodperces világcsúccsal aranyérmet szerzett 100 m pillangón a 9-es sérültségi kategóriában.

Az úszó – akinek könyök alatt nem fejlődött ki teljesen a jobb karja – egész nap szenzációsan versenyzett, az előfutamból is világrekorddal – 59.38-cal – került be a fináléba.

“El sem tudom hinni, hogy sikerült!” – mondta az eredményhirdetés után Sors az MTI-nek. “Amikor beértem a célba, csak azt tudtam, hogy az első vagy a második helyen végeztem. Lassan vettem le a szemüvegem és vártam, hogy megjelenjen a végeredmény az eredményjelzőn. Hihetetlenül boldog vagyok, gyönyörű ez az érem és elég jó súlya van, de ez nagyon kellemes teher. Még négy számban indulok, ezért egyelőre nem lesz nagy ünneplés. Ebben a számban vagyok a legjobb, de a többiben is szeretnék bejutni a döntőbe. Az biztos, hogy óriási lökést ad ez a siker a folytatáshoz.”

Még négy számban áll rajthoz (MTI)

Még négy számban áll rajthoz (MTI)

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint Sors rengeteget segített a többi magyar indulónak. “Tamás mai szenzációs sikerével óriási terhet vett le a többiek válláról, hiszen így már senkit sem nyomaszt az a tudat, hogy neki kell megszereznie az első aranyat” – mondta Gömöri az MTI-nek. “Egy jó rajt óriási befolyással van a folytatásra.”
A sportvezető elmondta, ünnepélyes csapatgyűlésen szerették volna köszönteni a paralimpiai faluban az úszót, ez azonban egyelőre elmarad.

“A bocsások versenybeosztása nem túl kedvező, hiszen csak éjfél körül érnek vissza a faluba, nélkülük viszont nem akartunk ünnepélyes csapatgyűlést tartani, de az eseményre természetesen hamarosan sor kerül. Bízom a hasonlóan jó folytatásban, most már mindenki felszabadultan, nyugodtan versenyezhet, természetesen ezek után minden adott a jó folytatáshoz. Én ma este megiszok egy sört Tamás egészségére és remélem, még sok lehetőségem lesz ismerkedni a kínai sörökkel a magyar győzelmek után.”

Rajta kívül még hárman voltak döntősök, Csúri Ferenc 100 m pillangón, a 8-as kategóriában hetedik lett, Ráczkó Gitta pedig 200 m vegyesen a nyolcadik helyen zárt. Becsey János ugyancsak 200 m vegyesen szintén nyolcadikként csapott a célba, de utólag szabálytalan forduló miatt kizárták. 100 m gyorson Engelhardt Katalin 9., 200 m vegyesen Illés Fanni 13. lett.

Sportlövészetben a 10 méteres sportpisztolyban Gurisatti Gyula a 25. helyet szerezte meg.

Az asztaliteniszezők vetélkedésében Csonka András első csoportmeccsén 3-0-ra kikapott kínai ellenfelétől. A bocsásoknál Béres Dezső egy győzelemmel és egy vereséggel kezdett, Gyurkota József mindkét csoportmérkőzését elveszítette, így ő már nem juthat be a negyeddöntőbe.

A nyitónapon 24 ország sportolói végeztek dobogós helyen, Magyarország egy arannyal a 11. helyen áll az éremtáblázaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik