Élet-Stílus

Szeméthegyeket hozott a Tisza

Évente több ezer köbméter uszadék érkezik a tiszai áradásokkal: a szemetet ökiválogatják, de nem hasznosíthatják újra, a komposztálható anyagot lebontja a természet, a karnyi vastag ágakból pedig tüzelő lesz.

A nagy tömegű szemét és uszadék az áradások velejárója, éves mennyisége az árhullám levonulásának szintjétől, a hullámtéren elhelyezett illegális hulladék mennyiségétől függ. A nyár derekán levonult Tiszai árhullám utáni „takarítással”a napokban végeznek a vízügyi szakemberek – mondta el lapunknak Katona Gábor, a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG) munkatársa.

Takarítják a folyót (MTI)

Takarítják a folyót (MTI)

A PET-palackot újrahasznosítása nem lehetséges

Az uszadék kilencvenöt százaléka természetes anyag, sás, nád, fa, míg a maradék olyan kommunális szemét, amelyet az ártér illegális lerakóiból sodor magával a folyó. Értelemszerűen csak a víznél könnyebb tárgyakat – túlnyomó részben PET-palackokat – hoz magával a Tisza, amelyek nagy tömegben gyűlnek össze a tározók, duzzasztók és egyéb árvízvédelmi létesítmények mentén. Ha az árhullám levonul, a vízügy munkatársai hulladéklerakóba szállítják a szemetet – áradás idején ugyanis életveszélyes lenne az uszadék megközelítése.

Az augusztusi sok ezer köbméter uszadékból 300 köbméter szemetet válogattak ki és szállítottak el, ami a szerves anyag eltakarításával együtt 8,6 millió forintba került – mondja a szakember. És ez „csupán” az a mennyiség, ami a legutóbbi árhullám óta összegyűlt a Tisza felső szakaszának hullámterén – teszi hozzá. Az uszadékban érkező műanyag hulladék bár nem számít veszélyes anyagnak, mégsem lehet újrahasznosítani. Ugyanis, ha a PET-palack nem szelektív gyűjtésből származik, akkor ismeretlen eredetű anyagként kell kezelni. Az ilyet pedig csak engedéllyel rendelkező hulladéklerakóba szabad elhelyezni.

Hatalmas mennyiségű szemét érkezik (MZI)

Hatalmas mennyiségű szemét érkezik (MZI)

Az uszadékfából tüzelő lesz

Más a helyzet a természetes uszadékkal. Ezt csak a védművek, zsilipek és tározók környezetéből szállítják el a hullámtér távolabbi helyeire, pl.: az úgynevezett digó- vagy agyaggödrökbe, ahonnét korábban a gátakhoz használt földet ásták ki. A többi a hullámtéren marad, ahol a tél folyamán humusszá válik. A szerves uszadék egy részét azonban lehet hasznosítani – mondja Katona Gábor. A kiskörei duzzasztónál például rendkívül sok uszadék összegyűlik, amelyből a hasznosítható ágakat a helyszínen feldarabolják és átadják a környékbeli településeknek. Az önkormányzatok pedig elosztják a rászorulók között téli tüzelőnek.

A levonuló ár útjába épített létesítmények megtisztítása a tulajdonos feladata, ugyanis az ő felelőssége, hogy a kezelésében lévő úszómű – stég, állóhajó – ne csökkentse az árvízi levezetőképességet – áll a zöldtárca közleményében. Az elmúlt időszak rendkívüli árvizei olyan területeket is elöntöttek Ukrajnában, amelyek korábban nem kerültek víz alá. A levonuló árvíz ezekről az eddig el nem öntött területekről is lehozta a rosszul vagy illegálisan elhelyezett hulladékok jelentős részét.

Uszadék (MTI)

Uszadék (MTI)

Az érkező uszadék egyaránt jelent hazai és nemzetközi problémát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezért a határvízi bizottságokon keresztül tárgyal az érkező uszadék csökkentésének lehetőségeiről, valamint uniós támogatási konstrukciók igénybevételéről Ukrajna számára, hogy így csökkenthessék a folyók árterében elhelyezett illegális hulladéklerakók számát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik