Élet-Stílus

Mundruczó Európai Filmdíjat kaphat

Mundruczó Kornél Delta című játékfilmjét is nevezték az idei Európai Filmdíjra. A rendező szerint ez komoly szűrést jelent.

Az Európai Filmakadémia (EFA) díjaira idén 44 játékfilmet neveztek. Az alkotások közül az EFA 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A listát a sevillai filmfesztiválon, november 8-án hozzák nyilvánosságra – közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Az Európai Filmdíjat december 6-án Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében adják át 15 kategóriában, egyebek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

Mundruczó Kornél az MTI megkeresésére elmondta: “nagyon jó érzés”, hogy a Deltát nevezték az idei Európai Filmdíjra. Mint fogalmazott, “komoly szűrés”, ha egy alkotást erre az elismerésre neveznek.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A női főszerepben Tóth Orsi látható, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában megjelent. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon.

A Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült a Delta, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian voltak.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó elnevezésű fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A film a 61. Cannes-i Filmfesztiválon is versenyzett, ahol végül a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját szerezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik