Élet-Stílus

Magyarországon is kiadják a veszélyes Mohamed-könyvet

Már tíz ország kiadója, köztük egy magyar kiadó is megvásárolta annak a Mohamed prófétáról és gyermekként eljegyzett harmadik feleségéről szóló regénynek a kiadási jogait, amelynek publikálásától a közelmúltban visszalépett egy amerikai kiadó szélsőséges muzulmán fenyegetésektől tartva.

Sherry Jones első regénye, a The Jewel of Medina (Medina ékszere) a Random House-nál jelent volna meg augusztus 12-én, ám a kiadó bejelentette, hogy kénytelen elállni a közléstől, mert arra utaló figyelmeztetéseket kapott, hogy a könyv megjelenése egy kis radikális muzulmán csoport erőszakos fellépését válthatja ki. A 46 éves újságíró Mohamed próféta harmadik feleségének, Áisának a történetét írta meg.

Salman Rushdie, akinek munkáit szintén a New York-i székhelyű Random House adja ki Amerikában, a “félelem cenzúrájának nevezte” és elítélte kiadója visszakozását.

Jones irodalmi ügynöke szerdán bejelentette, hogy azóta tíz ország – köztük Magyarország, Nagy-Britannia, Brazília, Olaszország, Németország, Oroszország és Spanyolország – egy-egy kiadójával sikerült szerződést kötniük, és új amerikai kiadót is találtak.

Angliában a Gibson Square kiadóval szerződtek, amelynek képviselője úgy fogalmazott, hogy a regény “Mohamed próféta aprólékosan feltárt szerelmi története”. A kötet Nyugat-Európa legnagyobb részén és Észak-Amerikában október közepén lát napvilágot – közölte Jones képviselője.

Augusztusban egyébként Szerbiában rövid időre már feltűnt a könyvesboltban a viharos előéletű regény, ám az ottani kiadónak be kellett gyűjtenie a polcokról a helyi muzulmán vezetők tiltakozása miatt, akik a Mohamed és családja elleni támadásként bélyegezték meg az irodalmi művet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik