Élet-Stílus

Jövőre vége lehet plázaláznak

Hamarosan vége szakadhat Kelet-Európában a bevásárlóközpont építési láznak - állítják az osztrák RegioPlan tanácsadó cég elemzői.

Az elmúlt két-három évben folyamatosan nőtt a bevásárló központok száma a közép-kelet-európai országokban, ez a tendencia azonban várhatóan 2009-ben eléri csúcspontját, s onnan már csökkenés várható. Addig azonban még legalább 377 új központ létesül.

A RegioPlan 17 országban tekintette át a bevásárló központ építési elképzeléseket, és megállapította, hogy az egy évvel korábbihoz képest “jelentősen kevesebb” új projekt van készülőben. Hasonló csökkenés tapasztalható az irodáknál is, ennek legfőbb oka, hogy a befektetők “sokkal óvatosabbak lettek”.

Középtávon inkább a meglévő létesítmények jobb kihasználására, a korszerűsítésre fogják helyezni a hangsúlyt az üzemeltetők, amint ez jelenleg Csehországban és Magyarországon folyamatban van. Az ingatlanfejlesztők kedvence most éppen Ukrajna és Oroszország, mert ott még nagy a lemaradás, és minden tekintetben hatalmas a piac.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik