Élet-Stílus

Lovagrendi rendszámok ügyében nyomoz a rendőrség

admin
admin

2008. 09. 03. 06:54

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend "diplomata-útlevelei" és rendszámai ügyében nyomoz a rendőrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt.

Egy 10 milliárdos, bérleti szerződéseken alapuló csalássorozat mellékszálaként derült fény a lovagrendi útlevelek és rendszámok ügyére. Az egyik házkutatás során találtak rá egy autón a zöld színű rendszámtáblára, amelynek tulajdonosa felmutatta a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend által kiállított “diplomata-útlevelét” is.

Csak tagsági igazolvány

A nyomozók arra hívták fel a figyelmet, hogy a világon jelenleg három lovagrend van, amely diplomáciai mentességet élvez, de a Szent Ouen és Csillag Lovagrend nem tartozik ezek közé. Az okmányt a lovagrend vezetőjének – egy Magyarországon élő francia állampolgárnak – az elmondása szerint valójában nem útlevélnek, csak tagsági igazolványnak szánták. Ennek azonban ellentmond, hogy pontosan úgy néz ki, mint egy hivatalos oklevél, s francia és angol nyelven rá is van írva, hogy diplomata-útlevél.

A nyomozók szerint az okmányokat egy euróért egy magyar kft. készítette el, és mintegy 400 darabot gyártottak belőle. Ezek közül csaknem százat osztottak ki a tagoknak, köztük nem csak magyar állampolgároknak. A rendőrök tudnak olyan zöld rendszámról, amely mintegy 200 ezer forintos parkolási bírságot halmozott fel.

A minisztérium is vizsgálja

A lovagrend ügyében a Külügyminisztériummal és a francia nagykövetséggel is együttműködnek a gazdaságvédelmi nyomozók. A szervezet egyébként többek között egy felsőoktatási intézménnyel, illetve Sárbogárd önkormányzatával is kulturális együttműködési megállapodást kötött.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy aki lovagrendi útlevelet nyújt át azonosításra, közokirat-hamisítást; aki pedig lovagrendi rendszámot szerel az autójára, egyedi azonosítójel meghamisításának a bűntettét követi el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.