Élet-Stílus

Károsak a csicsás tollak

A taneszközök többsége csicsás, mutatós, de környezetszennyező, és esetleg veszélyes vegyszert is tartalmaz. A pszichológus szerint viszont a gyerek mindaddig ezeket a termékeket fogja választani, amíg nincs megfelelő környezetbarát alternatíva. Gyerek nélkül pedig soha ne vásároljunk taneszközt.

Idén sem hódítanak a környezetbarát iskolaszerek, a boltok polcain kevés az újrahasznosított papírból készült füzet, a natúr faceruza és vonalzó. Annál több viszont az olcsó, távol-keleti áru: az egyetlen radírozástól kiszakadó füzet, egyszer használatos toll, csicsás, világító, illatosított termék – állapítja meg a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSZ).

Ráadásul a könnyen lebomló vagy tartós, évekig „szolgáló” eszközök ára is jóval magasabb silányabb minőségű társaikénál. A valódi megoldás az lenne, ha a taneszközgyártók foglalkoznának a kérdéssel, és minden írószert árusító boltban elérhetőek lennének a környezetbarát termékek is – véli a civilszervezet.

Tetszetős, de szennyező (HuMuSz)

Tetszetős, de szennyező (HuMuSz)

A tollon múlhat az iskolakezdés

Tanszervásárláskor nem szabad befolyásolni a gyerek választását, hiszen ha szereti a taneszközt, szívesen indul az iskolába – mondta el a FigyelőNetnek Ranschburg Jenő. Borzasztóan fontos, hogy a gyermek maga válassza ki a tollat, ceruzát, füzetet, ezért a pszichológus nem tanácsolja a szülőknek, hogy anyagi vagy környezettudatos megfontolásból a gyerek nélkül vásároljanak. Egyáltalán nem törvényszerű azonban, hogy a környezetbarát termékek unalmasak legyenek: a gyártók kreativitására van szükség, hogy vonzóvá tegyék a gyerek számára. Túl kellene lépni azon, hogy ami szép, az ártalmas, ami pedig nem ártalmas az unalmas, szürke.

Környezetbarát, de nem túl tetszetős (HuMuSz)

Környezetbarát, de nem túl tetszetős (HuMuSz)

Az esetlegesen drágább, környezetszennyező, de színes, mesefigurás eszközökön múlik, hogy a gyerek jobb hangulatban kezdi meg az évet. Mindaddig ezeket a termékeket ajánlatos megvásárolni, amíg nem jelennek meg a gyerek számára ugyanannyira kívánatos külsejű környezetbarát eszközök. Ranschburg Jenő szerint addig még a felnőttektől is nehéz elvárni a környezettudatos választást.

Mérgek és szemét a tanszerekben

Nincs könnyű dolga annak a szülőnek, aki mégis „zöld” iskolaszert szeretne vásárolni. Hivatalosan minősített környezetbarát magyar írószer ugyanis nincs – állapítja meg a HuMuSz. A külföldi termékeknél eligazítást nyújthat a rajta lévő hivatalos „zöld logó”, vagy a terméken megjelenő CE jel, illetve EN 71/3 szám – ez utóbbi például a játékokra előírt nehézfémtartalom, színezőanyag határértékek betartását jelenti.

A civilszervezet készített egy listát, amelyen az egyes tanszerekben rejlő veszélyekre és alternatív megoldásokra hívják fel a figyelmet. Alapvetően a természetes anyagból, újrahasznosított papírból készült és tartós, javítható termékeket ajánlják. Óvnak viszont az egyszer használatos, vagy az egészségre káros vegyszereket tartalmazó írószerektől, és nem tanácsolják a műanyag termékeket, különösen a PVC-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik