Élet-Stílus

Sérti a diákok jogait a használt tankönyv?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha az ingyenességre jogosult, szociálisan rászoruló tanulóknak használt tankönyvet adnak ingyenesség címén, míg osztálytársaik pénzbeli támogatást kapnak - közölte a szervezet hétfőn.

Ha a rászoruló tanuló pénzbeli támogatást kap, akkor a tankönyv a saját tulajdonába kerül, ha kölcsönbe kapja, akkor kártérítési felelősséggel tartozik, és vissza kell szolgáltatnia. Ez az MSZOE szerint súlyos megkülönböztetés. A szervezet utal a törvényre is, mely szerint tilos a kölcsönzött tankönyveket visszakérni, ha az adott tantárgyat a következő tanévekben is tanítják, illetve az adott tantárgyból vizsgát lehet vagy kell tenni.

A szülők nem akarják, hogy összefirkált, lapjaira hulló „iskolapecsétes” kölcsöntankönyvből tanuljon ingyenességre jogosult gyermekük – írták közleményükben, hozzátéve: sérti a rászoruló tanulók emberi méltóságát a használttankönyv-piac. Tanév végén sok iskola beszedi a diákoktól a kölcsönzött tankönyvet, vagy olcsó áron felvásárolja a saját tulajdonú tankönyveiket. Ezekbe az iskola bebélyegzi az emblémáját. „Sajnos ezek a tankönyvek használhatatlanok, összefirkált könyvek, így kapjuk meg” – panaszolják a szülők.

Az MSZOE kitér arra is, hogy a törvény értelmében csak az állami támogatás 25 százalékából a tartós tankönyveket, az atlaszt, a szöveggyűjteményt, a szótárt, a kislexikont lehet kölcsönözni az iskolai könyvtárból ingyenesség címén. Tehát a tankönyvkölcsönzés a több éven át is használható „tartós tankönyvekre” vonatkozik, vagy a teljesen újakra, és nem a tanulóktól sokszor jogtalanul beszedett vagy olcsón felvásárolt összefirkált, rongyosra használt, piszkos tankönyvekre.

A szülők szerint felvetődik a kérdés, hová lesz a több mint 11 ezer forint/fő állami normatíva, ha az iskolák használt tankönyvekkel oldják meg az ingyenes tankönyvellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik