Élet-Stílus

Sérti a diákok jogait a használt tankönyv?

admin
admin

2008. 09. 01. 12:24

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha az ingyenességre jogosult, szociálisan rászoruló tanulóknak használt tankönyvet adnak ingyenesség címén, míg osztálytársaik pénzbeli támogatást kapnak - közölte a szervezet hétfőn.

Ha a rászoruló tanuló pénzbeli támogatást kap, akkor a tankönyv a saját tulajdonába kerül, ha kölcsönbe kapja, akkor kártérítési felelősséggel tartozik, és vissza kell szolgáltatnia. Ez az MSZOE szerint súlyos megkülönböztetés. A szervezet utal a törvényre is, mely szerint tilos a kölcsönzött tankönyveket visszakérni, ha az adott tantárgyat a következő tanévekben is tanítják, illetve az adott tantárgyból vizsgát lehet vagy kell tenni.

A szülők nem akarják, hogy összefirkált, lapjaira hulló „iskolapecsétes” kölcsöntankönyvből tanuljon ingyenességre jogosult gyermekük – írták közleményükben, hozzátéve: sérti a rászoruló tanulók emberi méltóságát a használttankönyv-piac. Tanév végén sok iskola beszedi a diákoktól a kölcsönzött tankönyvet, vagy olcsó áron felvásárolja a saját tulajdonú tankönyveiket. Ezekbe az iskola bebélyegzi az emblémáját. „Sajnos ezek a tankönyvek használhatatlanok, összefirkált könyvek, így kapjuk meg” – panaszolják a szülők.

Az MSZOE kitér arra is, hogy a törvény értelmében csak az állami támogatás 25 százalékából a tartós tankönyveket, az atlaszt, a szöveggyűjteményt, a szótárt, a kislexikont lehet kölcsönözni az iskolai könyvtárból ingyenesség címén. Tehát a tankönyvkölcsönzés a több éven át is használható „tartós tankönyvekre” vonatkozik, vagy a teljesen újakra, és nem a tanulóktól sokszor jogtalanul beszedett vagy olcsón felvásárolt összefirkált, rongyosra használt, piszkos tankönyvekre.

A szülők szerint felvetődik a kérdés, hová lesz a több mint 11 ezer forint/fő állami normatíva, ha az iskolák használt tankönyvekkel oldják meg az ingyenes tankönyvellátást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.