Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: gyöngysorok milliókért

Korábban a Csúcsfogyasztóban:

Milliárdos homokdűne
11 – a gyönyörű játék
A világ legdrágább brandyje

Manapság igazgyöngyöt is lehet olcsón kapni, a kínai édesvízi gyöngytermesztésnek hála. Persze ezek a gyöngyök, bár igaziak, mégsem érik el a tengeri gyöngyök tisztaságát és méretét. Tengervízi gyöngyből alapvetően három típus uralja a világ ékszerpiacát, az akoja, a tahiti és a déltengeri gyöngy. A déltengeri gyöngyök a Pinctada maxima kagylóból származnak, fehér, ezüst, rózsaszín, arany és bézs színekben pompázhatnak. Eredetileg a Csendes és Indai óceánok mélyéről kellett őket felhozni, ma a világon Ausztrália a legnagyobb exportőr. Persze, ma már ezeket is lehet tenyészteni, ott, ahol megfelelő természeti adottságok vannak: ilyen környezettel rendelkezik az ausztrál Broome is, itt a tengervíz táptartalma és a megfelelő tengeri áramlatok miatt különösen nagy méretű, akár 18 milliméter átmérőjű gyöngyök fejlődnek ki.

A legkeresettebb szín - nézze meg galériánkat!

A legkeresettebb szín – nézze meg galériánkat!

A Mikimoto japán társaság New York-i részlege a közelmúltban mutatta be legújabb kollekcióját, mely a legjobb minőségű déltengeri igazgyöngyökkel büszkélkedik. Ezek 15×17 milliméter átmérőjű, ezüstös fehéres színű gyöngyök, melyek AAA minősítést kaptak, és a legkeresettebb típusok közé tartoznak. Tenyésztésük mintegy 10 évet vesz igénybe, egy kagylóban egy gyöngyszem fejlődik ki ennyi idő alatt. A 27 gyöngyöt számláló gyöngysort egy szecesszió ihlette, összesen 11,92 karátnyi gyémánttal díszített karpereccel egymillió dollárért lehet megvásárolni.

A fenti ár nem meglepő az igazgyöngy ékszerek piacán: a divatmogul Calvin Klein és exfelesége nemrég adott túl egy gyöngysoron, amit még házasságuk idején Klein úr a feleségének vett a Windsdori hercegnőtől. Az aukcióra kerülő gyöngysor 4,82 millió dollárt hozott a konyhára.

Javasoljon Ön is témát a Csúcsfogyasztóba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik