Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: rosszul lett egy szinkronúszó

Elájult a vízben egy japán szinkronúszót, akit társai és a két segítő önkéntesek mentettek ki. Thorpe szavait félreértették Phelps-el kapcsolatban. Hírek, érdekességek Pekingből.

Perdöntő bizonyíték a Phelps-Cavic csatában

A pekingi olimpia úszóversenyeinek hivatalos időmérője, az Omega nyilvánosságra hozta azt a fotót, amelyen egyértelműen látszik, hogy az amerikai Michael Phelps legyőzi a szerb Milorad Cavicot a férfi 100 m-es pillangó döntőjében. Phelps 50.58, riválisa 50.59 mp alatt ért célba az időmérő szerint. A szerbek először óvtak, és azt gyanították, hogy az amerikai úszófenomén szponzoraként is fellépő Omega manipulálta a végeredményt. Az illetékes bizottság helyben hagyta a dobogósok sorrendjét. Silvio Chianese, a cég illetékes elmondta: a stopper akkor áll meg, amikor az úszó legalább 3 kg-os erővel nyomja a falat.
“Erre azért van szükség, nehogy egy hullám is megállítsa az órát. A kinagyított képen egyértelműen látszik, hogy amikor Phelps megnyomja a falba épített érzékelőt, Cavic még csak közelít. Fotót a vitatott esetekre használjuk. Ebben az ügyben is ez történt, de például a váltók esetleges rossz váltásakor is alkalmazható” – jegyezte meg Chianese.
Számítások szerint, amikor a végül nyolc aranyéremig jutó Phelps benyúlt, akkor Cavic 1,97 cm-re volt a faltól.


Néhány magyar olimpikon elszámolta magát

Néhány magyar olimpikon elszámolta magát Pekingben – állítja Lénárt Ágota, a magyar ötkarikás küldöttség sportpszichológusa. Az a tapasztalat, és a versenyzők megnyilatkozásai is arra utalnak, hogy Magyarországon szinte minden korszerűtlen: a létesítmények, az edzésmódszerek és az egészségügyi ellátás is, és ehhez jött még a balszerencsék sorozata. A magyar versenyzőket nyomasztotta a kínai túlerő és néhányan úgy érezték, ha hazai ellenfelet kapnak, csak veszíthetnek. A sportpszichológus úgy véli, több magyar olimpikon elszámolta magát: “Kevesebb nagy ellenfélre számítottak és nagyon meglepődtek, amikor olyanok kerültek eléjük, akik eddig mögöttük sorakoztak.”
“Elhúzott tőlünk a világ, rá kellene kapcsolni, hogy ne kerüljünk behozhatatlan hátrányba” – jelentette ki a magyar delegáció sportpszichológusa.

Két magyar az All Star-csapatban

Horváth Patríciát és Valkai Ágnest is beválasztották a pekingi olimpia női vízilabdatornájának All Star-csapatába. Az elismerés értékét mutatja, hogy egyedül a negyedik helyen végzett magyar együttesből kerültek be ketten az álomhetesbe.
Az All Star-csapat:
Horváth Patrícia (magyar) – Elisa Casanova (olasz), Danielle de Bruijn (holland), Kao Ao (Kao Ao, kínai), Bronwen Knox (ausztrál), Jessica Steffens (amerikai), Valkai Ágnes (magyar)

A labdarúgás vonzotta a legtöbb nézőt

A labdarúgás lesz a pekingi olimpia leglátogatottabb sportága, 2 millió 140 ezer nézővel – közölte a játékok szervezőbizottsága (BOCOG) szombaton, az utolsó előtti versenynapon. A férfi meccseken – javarészt az argentin Lionel Messinek és a brazil Ronaldinhónak köszönhetően – összesen 1,4 millióan szurkoltak a stadionokban. A női válogatottak viadalát az Egyesült Államok, míg a férfiakét Argentína nyerte.

Lebukott egy ukrán súlyemelő

Fennakadt a doppingvizsgálaton Igor Razoronov ukrán súlyemelő: ő a pekingi olimpia hatodik lebukottja. A 105 kg-os súlycsoport hatodik helyezettjének szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont találtak.

A pekingi doppinglajstrom:
Aug. 11.: Maria Isabel Moreno (Spanyolország, kerékpáros) eritropoetin
Aug. 15.: Kim Dzsong Szu (Koreai NDK, sportlövő) propranolol
Aug. 15.: Thi Ngan Thuong Do (Vietnam, tornász) furoszemid
Aug. 16.: Fani Halki (Görögország, atléta) metiltrienolon
Aug. 22.: Ludmilla Blonszka (Ukrajna, atléta) metiltesztoszteron
Aug. 23.: Igor Razoronov (Ukrajna, súlyemelő) nandrolon


Szombati képek (Galéria)

Szombati képek (Galéria)


Elájult egy szinkronúszó

Rosszul lett a Vizes Kocka medencéjében Kobajasi Hiromi, a japán szinkronúszó-válogatott egyik tagja a szombati döntőben, majd miután kisegítették a medencéből, elájult. A harmadik helyen álló csapat 23 éves tagja – aki először vesz részt olimpián – a gyakorlat befejezése után, a vízben lett rosszul.

Csapattársai – és a vízbe beugró két fürdőruhás férfi – a medence falához kísérte őt, ahol még képes volt kapaszkodni. Azonban miután kiemelték, térdre rogyott, majd elvesztette eszméletét. Ekkor az ügyeletes egészségügyi csapat tagjai és önkéntesek beburkolták egy fehér lepedőbe, hordágyra tették és elvitték.

Takeucsi Hirosi, a japán csapat sajtószóvivője később elmondta, hogy a Kobajasi a stressz miatt hiperventilált, ami már előfordult vele korábban. “Jól van, pihen. Nem kell aggódni, nincs komoly baj” – tette hozzá.

Félreértették Thorpe-ot

Ian Thorpe, az ausztrálok korábbi csodaúszója szerint félreértették szavait Michael Phelpsről, aki a Pekingben szerzett nyolc aranyérmével minden idők legeredményesebb olimpikonjává lépett elő. A már visszavonult klasszis – aki a 2004-es athéni játékokon legyőzte amerikai riválisát 200 m gyorson – a kínai seregszemle előtt állítólag azt nyilatkozta, képtelennek tartja Phelpset, hogy túlszárnyalja Mark Spitz 1972-es hét aranyát.

“Szó sincs róla! Nem azt mondtam, hogy nem tudja megdönteni, hanem hogy szerintem nem fogja” – tiltakozott “Thorpedo” egy közös pekingi reklámfellépésükön. Phelps igencsak komolyan vette volt ellenlábasának kételkedését, ezt jelzi, hogy az ominózus újságcikket kiragasztotta az öltözőszekrényébe inspirációnak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik