Élet-Stílus

Próbajogsit kapnának a kezdők

Egy új javaslat szerint nem teljes értékű jogosítványt kapnának a fiatalok. A próbajogosítványt néhány szabálytalanság után visszavonnák. Jöhet a pszichológiai ellenőrzés is.

Változhat a jogosítvány a közeljövőben, miután a szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy túl fiatalon lehet Magyarországon vezetői engedélyhez jutni. Hazánkban a balesetek 10 százalékát pedig a 17 és 20 év közötti fiatalok okozzák, ezért emelnék a jogosítványhoz való jutás életkorának határát.

Ám nem ez az egyetlen újító ötlet: bevezetnék az úgynevezett próbajogosítványt, amelyet csak azok válthatnának valódira, akik biztonságosan és szabályosan vezetnek. Akik több szabálytalanságot is elkövetnek, azoknak új vizsgát kellene tenniük.

Ezen túlmenően bevezetnék a pszichológia alkalmassági ellenőrzést is, hogy távol tartsák a közlekedéstől a veszélyes sofőröket. A tervek között szerepel még, hogy friss jogosítvánnyal ne lehessen bármilyen teljesítményű autót használni, ahogy az a motoroknál már működik egy ideje.

Jelenleg is létezik hazánkban kezdőengedély, de az annyi korlátozást tartalmaz, hogy két évig nem lehet utánfutót vontatni. Ezért változást sürget az Európai Autósiskolák Szövetsége is, ők az alapképzés után speciális oktatásra küldenék a friss jogsival rendelkezőket. Külföldön már tanítják a csúszós úton való közlekedést, az autópályás és éjszakai vezetést vagy épp a GPS használatát.

A következő hónapokban a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban kidolgozzák a részleteket, változás csak az után várható. Az új jogosítványt legkorábban jövőre vezethetik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik