Élet-Stílus

Francia-izlandi döntő a kézilabdásoknál

Franciaország és a papírformát már nem először borító Izland játszhatja a döntőt az olimpiai férfi kézilabda-tornán. Az olimpiai döntőért a franciák a címvédő horvátokat, az északiak a spanyolokat múlták felül.

A torna jelenlegi legkiegyensúlyozottabb – s talán legjobb – csapata, Franciaország nem kezdett jól az Európa-bajnok dánokat kiejtő, s így magukra találó horvátok ellen.

Dominikovic vigasztalja csapattársát, Alilovicot (AP)

Dominikovic vigasztalja csapattársát, Alilovicot (AP)

Az első gólt szerző Horvat révén előnybe kerülő címvédő végig vezetett egy-két góllal, a hajrában azonban Burdet és Karabatic találatai nyomán mégis francia előnnyel zárult a játékrész.

Szünet után Narcisse és Bertrand Gille diktálták a tempót, ám az egy ziccert és két hétméterest értékesítő Spremnek hála a horvátok fordítottak – s a 40. percben 17-16-ra vezettek. Elszakadni azonban nem tudtak, s a hajrára fordulva döntetlenre állt (22-22) a két óriás.

Az utolsó nyolc percben a horvátok elvesztették a fonalat, egy gólt tudtak bepasszírozni a védekezési taktikát váltó gallok ellen.

A másik oldalon viszont Guigou és kétszer Narcisse is betalált, így a címvédő legjobbja, Sprem csak faragni tudott a hátrányból – Franciaország jutott a fináléba.

Francia öröm - a kékek megérdemelten jutottak a döntőbe (AP)

Francia öröm – a kékek megérdemelten jutottak a döntőbe (AP)

Ahol Izland vár rá: az északiak az elődöntőben 36-30-ra legyőzték Spanyolországot. A veterán Stefansson vezérelte izlandiak villámrajtot vettek – 5-0-ra is vezettek úgy, hogy emberhátrányban két alkalommal is gólt lőttek.

A gyors indítások specialistáit ugyan a szünetre megközelítették a spanyolok, ám a 16. percben Lozano hiába egyenlített, kétgólos izlandi előnnyel fordultak az együttesek.

Snorri Gudjonsson tör a spanyol kapura (AP)

Snorri Gudjonsson tör a spanyol kapura (AP)

A második játékrészben a spanyolok mindent megpróbáltak – hiába: a különbség nem apadt, sőt, nem utolsó sorban a kapuban jelentősen feljavuló Gustavsson miatt. A vége 36-30 lett, így az Atlantában negyedik helyezett északiak történetük legnagyobb sikerét érték el.

Férfi kézilabda-torna

Elődöntő:
Franciaország-Horvátország 25-23 (12-11)
Legjobb dobók: Burdet és Narcisse 6-6, Abalo 4, Karabatic 3, Girault 3/3 ill. Horvat 5, Sprem 5/2, Balic és Vukovic 3-3

Izland-Spanyolország 36-30 (17-15)
Legjobb dobók: Geirsson és Sigurdsson 7-7, Gudjonsson 6/1, Stefansson 5, Halgrimsson 3 ill. Rocas 7/2, Garcia és Romero 5-5, Prieto 4, R. Entrerrios és Belaustegui 3-3

Romero és Geirsson párharca (Getty)

Romero és Geirsson párharca (Getty)


Az 5-8. helyért:

Oroszország-Dánia 28-27 (17-14)
Lengyelország-Koreai Köztársaság 29-26 (15-14)

Vasárnap:
A 7. helyért: Dánia-Koreai Köztársaság 2:00
Az 5. helyért: Oroszország-Lengyelország 4:15
A 3. helyért: Horvátország-Spanyolország 7:30
Döntő: Franciaország-Izland 9:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik